Składniki:
(3 porcje)
- 6 żółtek
- 1 szkl. cukru
- 3 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 szkl. mocnego naparu herbaty
- 3-4 łyżki jasnego rumu
- 18 g. żelatyny
Jedną cytrynę sparz,
osusz i otrzyj z niej skórkę. Z wszystkich 3 cytryn wyciśnij sok.
W 1/2 szklanki gorącego
naparu herbaty rozpuść żelatynę i odstaw.
Żółtka włóż do wysokiego
garnka i miksuj wraz z cukrem przez 3 minuty. Wlewaj po trochę soku z cytryn i
dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy.
Postaw garnek z masą z
żółtek na malutki ogień i podgrzewaj cały czas ubijając rózgą. Gdy będzie mocno
gorąca wlej pozostały napar herbaty, dalej ubijaj i doprowadź do zagotowania.
Zdejmij garnek z ognia, wlej rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw
do wystudzenia.
W zimną masę wmieszaj
rum i przelej do płaskiego naczynia. Wstaw do lodówki do stężenia.
Nałóż do pucharków i
podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz