stycznia 29, 2017

Krem ponczowy



Składniki:
(3 porcje)
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szkl. mocnego naparu herbaty
  • 3-4 łyżki jasnego rumu
  • 18 g. żelatyny


Jedną cytrynę sparz, osusz i otrzyj z niej skórkę. Z wszystkich 3 cytryn wyciśnij sok.

W 1/2 szklanki gorącego naparu herbaty rozpuść żelatynę i odstaw.

Żółtka włóż do wysokiego garnka i miksuj wraz z cukrem przez 3 minuty. Wlewaj po trochę soku z cytryn i dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy.

Postaw garnek z masą z żółtek na malutki ogień i podgrzewaj cały czas ubijając rózgą. Gdy będzie mocno gorąca wlej pozostały napar herbaty, dalej ubijaj i doprowadź do zagotowania. Zdejmij garnek z ognia, wlej rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

W zimną masę wmieszaj rum i przelej do płaskiego naczynia. Wstaw do lodówki do stężenia.

Nałóż do pucharków i podawaj.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz