lutego 10, 2017

Curry z ośmiornicą



Składniki:
(4 porcje)
  • 1 ośmiornica o wadze 1 kg. (najlepiej mrożona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • po 1 płaskiej łyżeczce nasion kminu rzymskiego i kolendry
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala (u mnie mieszanka mielonego kminku, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, kopru włoskiego, kozieradki i czarnuszki)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g. korzenia imbiru (obranego i pokrojonego w plastry)
  • pół czerwonej papryki
  • 400 g. krojonych pomidorów z puszki
  • 1 lub pół papryczki chili
  • sól do smaku



Zamrożoną ośmiornicę włóż do lodówki i rozmrażaj przez 12 godzin. Następnie oczyść ją, odcinając część pomiędzy głową a mackami, usuń tzw. "zęba" ośmiornicy oraz błonkę znajdującą się wewnątrz głowy (oraz wnętrzności jeśli kupisz ośmiornicę niepatroszoną). Ośmiornicę dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą.

Do garnka wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć 3 ząbki czosnku zmiażdżone jednym uderzeniem dłoni. Włóż ośmiornicę (również głowę), przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 50-60 minut (ośmiornica puści dużo płynu). 

Uduszoną ośmiornicę wyjmij z garnka i pokrój w mniejsze kawałki. Wywar postaw na dużym ogniu i zredukuj (wygotuj) do 1/4 objętości.

Nasiona kminu rzymskiego i kolendry utłucz w moździerzu.

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną drobno cebulę i szklij przez minutę. Do cebuli dodaj imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), kolendrę i kmin, kurkumę, słodką paprykę i garam masalę. Mieszaj i smaż około 2 minut.

Teraz dorzuć paprykę pokrojoną w paski, dodaj pomidory wraz z zalewą, przekrojoną wzdłuż papryczkę chili (pozbawioną pesteczek), wlej zredukowany wywar z ośmiornicy. Doprowadź do zagotowania, dodaj kawałki ośmiornicy, przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez 15 minut.

Dopraw solą do smaku. Podawaj gorące z ryżem i świeżą kolendrą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz