listopada 29, 2017

Ciasteczka orzechowe



Składniki:
(ok. 100 szt. ciasteczek o średnicy 5 cm.)

  • 230 g. mąki pszennej + do podsypywania podczas wałkowania
  • 150 g. krupczatki
  • 100 g. cukru pudru
  • 120 g. zmielonych orzechów włoskich
  • 250 g. masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 kropli migdałowego aromatu do ciast
  • 100 szt. łuskanych połówek (lub ćwiartek) orzechów włoskich


Masło wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciastek.

Mąkę wymieszaj z krupczatką, cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Wysyp na stolnicę, dodaj miękkie masło i aromat migdałowy. Zarób jednolite ciasto (będzie bardzo mięciutkie i klejące).
Włóż ciasto do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na 2 godz.

Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkowuj posypując sporo mąką na grubość około 0,5 cm., wykrawaj kółeczka (np. kieliszkiem). Układaj na natłuszczonych blaszkach (w niezbyt dużych odstępach, urosną tylko trochę). W każde kółeczko ciasta wciśnij lekko połówkę orzecha. Ścinki ciasta zlepiaj, ponownie wałkuj i wykrawaj ciastka.

Piecz w 180°C przez 13-14 minut, tylko do leciutkiego zrumienienia. Po wyjęciu z pieca pozostaw na 2 minuty na blaszce, aż trochę ostygną.







1 komentarz:

  1. Piękne zdjęcia! Ciasteczka muszą być pyszne!

    https://www.buszujwkuchni.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń