maja 25, 2019

Łaciate ciastka z karobem


Składniki:
(24 szt.)

Ciasto jasne

  • 100 g. masła
  • 50 g. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g. mąki pszennej
Ciasto z karobem
  • 100 g. masła
  • 40 g. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 g. karobu
  • 130 g. mąki pszennej

Oba masła powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto jasne: Masło miksuj w wysokiej misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż masa zrobi się puszysta i jasna, około 3 minut na wysokich obrotach. Wsyp mąkę i zmiksuj. Wyłóż ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Z ciastem ciemnym postępuj tak samo. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z karobem.

Ciasto jasne podziel na 3 części i uformuj na blacie 3 długie wałki. Z ciastem ciemnym zrób tak samo. Złącz wałki ciemne i jasne na przemian, a następnie lekko skręć i zruluj jeden gruby wałek o średnicy 5-6 cm. Pokrój wałek na około 1 cm. plasterki. Uformuj każdy plasterek w dłoniach i kładź na natłuszczonej blaszce w odstępach od siebie. 
Włóż ciastka na blaszce do lodówki na 30 minut.

Wstaw do pieca rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut. Studź na kratce.







1 komentarz: