października 02, 2020

Pieczona dynia z orzechami i fetą



Składniki:

(2 porcje)

  • 1 mniejsza dynia piżmowa
  • 80 g. kaszy gryczanej
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść łuskanych orzechów włoskich
  • mała garść łuskanych orzechów ziemnych
  • 100 g. sera feta
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Dynię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek (również przy węższym końcu). Pozostaw 2-3 łyżki miąższu dyni i pokrój w małą kosteczkę.

Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj miąższ dyni i listki tymianku. Duś na małym ogniu 4 minuty. Dodaj odcedzoną kaszę gryczaną i małe kosteczki fety. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Środek wydrążonej dyni oprósz solą i obłóż małymi kawałkami masła. Połóż na blaszce rozcięciem do góry i piecz 15 minut.

Dynię wyjmij z piekarnika, napełnij farszem, na nim ułóż pozostałe kawałeczki masła i zapiekaj 35 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz