Składniki:
(2 porcje)
- 1 mniejsza dynia piżmowa
- 80 g. kaszy gryczanej
- 1 niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- mała garść łuskanych orzechów włoskich
- mała garść łuskanych orzechów ziemnych
- 100 g. sera feta
- 5-6 gałązek tymianku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Dynię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek (również przy węższym końcu). Pozostaw 2-3 łyżki miąższu dyni i pokrój w małą kosteczkę.
Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj miąższ dyni i listki tymianku. Duś na małym ogniu 4 minuty. Dodaj odcedzoną kaszę gryczaną i małe kosteczki fety. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Środek wydrążonej dyni oprósz solą i obłóż małymi kawałkami masła. Połóż na blaszce rozcięciem do góry i piecz 15 minut.
Dynię wyjmij z piekarnika, napełnij farszem, na nim ułóż pozostałe kawałeczki masła i zapiekaj 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz