Składniki:
(2 porcje)
- 1 mniejsza dynia piżmowa
 - 80 g. kaszy gryczanej
 - 1 niewielka cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - mała garść łuskanych orzechów włoskich
 - mała garść łuskanych orzechów ziemnych
 - 100 g. sera feta
 - 5-6 gałązek tymianku
 - 2 łyżki masła
 - sól, pieprz
 
Dynię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek (również przy węższym końcu). Pozostaw 2-3 łyżki miąższu dyni i pokrój w małą kosteczkę.
Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj miąższ dyni i listki tymianku. Duś na małym ogniu 4 minuty. Dodaj odcedzoną kaszę gryczaną i małe kosteczki fety. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Środek wydrążonej dyni oprósz solą i obłóż małymi kawałkami masła. Połóż na blaszce rozcięciem do góry i piecz 15 minut.
Dynię wyjmij z piekarnika, napełnij farszem, na nim ułóż pozostałe kawałeczki masła i zapiekaj 35 minut.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz