Składniki:
(5 porcji)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego (np z łopatki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Oraz:
- 150 g startej mozzarelli
- listki bazylii do dekoracji
Składniki na ciasto naleśnikowe połącz mikserem. Naleśniki smaż na dużej suchej patelni po 2 minuty z każdej strony.
Farsz: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę aż zmięknie. Dodaj starty czosnek, a po minucie mięso. Smaż, aż mięso zacznie się rumienić. Wlej bulion wymieszany z koncentratem. Dopraw oregano, papryką, solą i pieprzem. Duś 5 minut. Dorzuć kukurydzę i fasolę, podgrzej. Farsz odstaw.
Sos: Na oliwie duś przez minutę starty czosnek. Wlej pomidory z puszki, dodaj bazylię i cukier. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Na środek naleśników nakładaj nadzienie oraz trochę startego sera i składaj jak krokiety. Układaj w naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym. Piecz w 200°C przez 25 minut. Posyp resztą mozzarelli i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz