września 29, 2020

Naleśniki po meksykańsku



Składniki:

(5 porcji)

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego (np z łopatki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Oraz:

  • 150 g startej mozzarelli
  • listki bazylii do dekoracji



Składniki na ciasto naleśnikowe połącz mikserem. Naleśniki smaż na dużej suchej patelni po 2 minuty z każdej strony.

Farsz: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę aż zmięknie. Dodaj starty czosnek, a po minucie mięso. Smaż, aż mięso zacznie się rumienić. Wlej bulion wymieszany z koncentratem. Dopraw oregano, papryką, solą i pieprzem. Duś 5 minut. Dorzuć kukurydzę i fasolę, podgrzej. Farsz odstaw.

Sos: Na oliwie duś przez minutę starty czosnek. Wlej pomidory z puszki, dodaj bazylię i cukier. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Na środek naleśników nakładaj nadzienie oraz trochę startego sera i składaj jak krokiety. Układaj w naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym. Piecz w 200°C przez 25 minut. Posyp resztą mozzarelli i zapiekaj jeszcze 5 minut.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza