stycznia 06, 2023

Tarta z pasternakiem i gorgonzolą

Tarta z pasternakiem i gorgonzolą


Taka wytrawna tarta może być miłą odmianą od tradycyjnych obiadów, ale świetnie też będzie smakować na kolację. Jest dosyć syta więc wystarczy dla całej rodziny. Jako dodatek podaj do niej chrupiącą sałatę z warzywami. Życzę smacznego! :)

 

Składniki (około 8 porcji):

  • 200 g. mąki pszennej
  • 50 g. mąki krupczatki
  • 120 g. zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:

  • 250 g. obranego pasternaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 jajka
  • 120 g. kwaśnej śmietany 18%
  • 70 g. śmietanki 30%
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g. gorgonzoli
  • garść pokruszonych nerkowców
  • sól, pieprz

Tarta z pasternakiem i gorgonzolą


Obie mąki wymieszaj z solą na stolnicy. Dodaj pokrojone w kosteczkę schłodzone masło i siekaj nożem aż kawałeczki masła będą jak najmniejsze. Dodaj wodę i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.


Pasternak pokrój w małą kosteczkę. Wrzuć na patelnię razem z listkami tymianku i smaż na maśle na mniejszym ogniu przez 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj miód i dopraw solą oraz pieprzem.


Jajka wbij do miski, dodaj obie śmietany, gałkę muszkatołową i listki rozmarynu. Dopraw pieprzem i odrobiną soli.


Piekarnik rozgrzej do 180°C.


Ciastem wylep spód oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz na środkowym poziomie przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż smażony pasternak i zalej go masą śmietanową z jajkami. Na wierzchu rozkrusz gorgonzolę i posyp orzechami nerkowca. Piecz jeszcze 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz