Dziś na śniadanie serwuję owsiankę, w której jest mniej płatków owsianych, za to sporo zdrowej komosy ryżowej :) Całość na mleku kokosowym, choć jeśli chcesz możesz zastąpić je innym. Dodatek owoców to również kwestia indywidualna - dodajemy to co lubimy :)
Składniki (1 porcja):
- 50 g. komosy ryżowej (quinoa)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 350 ml. mleka kokosowego
Na wierzch:
- 1 łyżka płatków owsianych
- kilka sztuk orzechów brazylijskich
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki masła
- po 2-3 plasterki kiwi i pomarańczy
- dodatkowy miód po polania (opcjonalnie)
Komosę wypłucz w zimnej wodzie i odcedź.
Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki, wrzuć na patelnię razem z płatkami owsianymi i podpraż aż nabiorą złotego koloru. Dodaj miód i masło, wymieszaj i odstaw z palnika.
W garnku zagotuj mleko kokosowe, wsyp komosę i gotuj na wolnym ogniu 12 minut. Wsyp 2 łyżki płatków owsianych i gotuj jeszcze 4-5 minut. Jeśli owsianko-komosianka jest dla ciebie za gęsta dolej trochę wrzącej wody lub mleka kokosowego.
Owsiankę przełóż do miski, posyp szybką granolą z patelni i ułóż owoce. Możesz polać owsiankę jeszcze odrobiną miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz