Przepyszne kruche kardamonowe ciasteczka idealne na święta Bożego Narodzenia. Zostaw kilka sztuk pod choinką dla Mikołaja ;)
Składniki (22-23 szt.):
- 120 g. masła
- 80 g. cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 300 g. mąki pszennej + ok. 4 łyżki do podsypywania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Wlej do miski, dodaj cukier trzcinowy i miksuj na wysokich obrotach minutę.
Wbij jajka i ponownie miksuj 3 minuty.
Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz kardamon. Wymieszaj końcówkami do wyrabiania ciasta, a następnie przełóż ciasto na blat i zagnieć jednolite ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Podsypując ciasto mąką rozwałkowuj na grubość 4-5 mm. i wykrawaj kółka lub inne kształty. Ciasteczka przełóż na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 10-11 minut. do zrumienienia góry i spodu.
Wystudź na kratce do wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz