Od dzisiaj pomału wkraczam tutaj z przepisami w klimacie zimowym i świątecznym :) Na pierwszy ogień idą ultracieniutkie naleśniki z cynamonowym serkiem i syropem muscovado. Spróbuj koniecznie!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 sztuk):
Naleśniki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 szczypty soli
- 50 ml. wrzącej wody
- 100 ml. mleka
- 100 g. mąki pszennej
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Cynamonowy serek
- 250 g. półtłustego twarogu
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1/4 cytryny
Syrop muscovado
Cukier dark muscowado wsyp na rozgrzaną patelnię, wlej wodę. Mieszaj i podgrzewaj około minuty aż cukier sie rozpuści. Wlej śmietankę i zagotuj razem z karmelem. Odstaw sos do wystudzenia.
Twarożek: Trwaróg przetrzyj przez sitko pomagając sobie grzbietem łyżki. Żółtko ubij trzepaczką wraz z cukrem pudrem aż masa zrobi się puszysta. Dodaj mleko, cynamon i skórkę z cytryny. Przełóż do mieszaniny twaróg i dobrze wymieszaj.
Naleśniki: Jajka wbij do miski i wsyp cukier i sól. Ubijaj mikserem przez minutę. Wlewaj malutkim strumieniem wrzącą wodę, cały czas miksując. Następnie wlej mleko i wsyp przesianą mąkę. Miksuj już na mniejszych obrotach. Odstaw ciasto na 20 minut.
Średnią patelnię rogrzej mocno i posmaruj pędzelkiem odrobiną oleju. Usmaż 6 cieniutkich naleśników.
Naleśniki przełóż cynamonowym twarożkiem i polej syropem.
wygladają bardzo apetycznie mniamm!ciasto na piernik długodojrzewajacy juz w lodówce czekam z niecierpliwościa na dalsze wskazówki pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń