Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm.)
- 250 g. świeżego szpinaku
- 2/3 szkl. oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Krem:
- 400 g. schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g. schłodzonego mascarpone
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:
- około 1 szkl. malin
- garść jeżyn
- garść borówek
Szpinak umyj i dobrze osusz. Włóż do wąskiego i wysokiego naczynia, wlej olej i zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki zielony sos.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza obręcz. Nie natłuszczaj papieru i brzegów tortownicy.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Całe jajka wbij do misy miksera. dosyp cukier i cukier waniliowy. Miksuj na najwyższych obrotach 6 minut, masa stanie się jasna i puszysta. Do ubitych jaj wlej szpinak i dodaj skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj.
Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Odczekaj 10 -15 minut, a następnie wyjmij ciasto z blachy i wystudź na metalowej kratce.
Z ciasta zetnij wyrośniętą górę, wyskrob ze środka zielone ciasto i pokrusz. Pozostałe ciasto przekrój na dwa blaty. Dolny blat połóż na paterze.
Schłodzoną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na wysokich obrotach aż zacznie gęstnieć. Dodaj schłodzone mascarpone i znowu miksuj aż krem będzie sztywny. Całkowity czas ubijania kremu nie powinien być dłuższy niż 1 minuta, inaczej może się zwarzyć.
Połowę kremu wyłóż na dolny blat, powciskaj w krem sporą garść malin. Przykryj krem drugim blatem ciasta, dociśnij. Wierzch i brzegi tortu posmaruj drugą połową kremu. Udekoruj wcześniej przygotowanymi okruchami ciasta oraz pozostałymi owocami.
Wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Cudny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🙂
UsuńCały krem ubijamy 1 minutę? Czy ten czas dotyczy ubijania śmietany już z serkiem?
OdpowiedzUsuń" Całkowity czas ubijania "
UsuńSamą śmietankę ubijałam jakieś 20 sekund A później po dodaniu serka około 30 sekund.
UsuńWcześniejszy krem się zważył A ubijałam tylko jakieś 20 sekund dłużej. Trzeba obserwować czy krem ma już ładną sztywną i gładką konsystencję i od razu wtedy przerwać miksowanie.
"Zwarzył" przepraszam ;)
UsuńCzy można użyć sody zamiast proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, ale nie daję gwarancji czy wyrośnie równie ładnie ponieważ nie robiłam jeszcze na samej sodzie tego ciasta.
UsuńPieczemy z teemobiegiem?
OdpowiedzUsuńBez :)
Usuń50 year old Programmer Analyst I Courtnay Kleinfeld, hailing from Levis enjoys watching movies like Analyze This and Quilting. Took a trip to Sceilg Mhichíl and drives a Ferrari 330 TRI/LM Spider. kliknij zasoby
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie wpadł na to, że można do tortu wykorzystać szpinak :). Na pewno bardzo zdrowy smakołyk :).
OdpowiedzUsuń----
https://innetapety.pl/
Bardzo fajnie, że przepis jest z mąką ziemniaczaną :).
OdpowiedzUsuńJeden z ładniejszych leśnych torcików. Przepięknie się prezentuje, a szpinak zaskakuje.
OdpowiedzUsuńPani Barbaro mamy podobny gust. Doskonale widać że torciki mają ciekawą nutę smakową.
UsuńPozdrawiam
Elegancki torcik.
OdpowiedzUsuńJest przepyszny! Polecam Ci! :)
UsuńPrzewspaniały piękny tort. Już bardzo dawno nic tak mnie nie zaskoczyło swoją urodą. Mistrzostwo świata. Zdjęcia miodzio. Talentu do wypieków mega nie mamy, ale do jedzenia byłbym pierwszy.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :) Polecam spróbować, nie jest taki trudny w wykonaniu ;)
UsuńMam tortownice tylko 24 cm :( można prosić o proporcje?
OdpowiedzUsuńPróbowała Pani ubić białka z cukrem na sztywno i dopiero później dodać żółtka razem ze szpinakiem do krótkiego miksowania? Zastanawiam się czy tak nie zrobić by ciasto bardziej urosło.
OdpowiedzUsuń