sierpnia 18, 2019

Tort Leśny mech


Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm.)

  • 250 g. świeżego szpinaku
  • 2/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Krem:
  • 400 g. schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g. schłodzonego mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:
  • około 1 szkl. malin
  • garść jeżyn
  • garść borówek

Szpinak umyj i dobrze osusz. Włóż do wąskiego i wysokiego naczynia, wlej olej i zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki zielony sos.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza obręcz. Nie natłuszczaj papieru i brzegów tortownicy.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Całe jajka wbij do misy miksera. dosyp cukier i cukier waniliowy. Miksuj na najwyższych obrotach 6 minut, masa stanie się jasna i puszysta. Do ubitych jaj wlej szpinak i dodaj skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj.
Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Odczekaj 10 -15 minut, a następnie wyjmij ciasto z blachy i wystudź na metalowej kratce.

Z ciasta zetnij wyrośniętą górę, wyskrob ze środka zielone ciasto i pokrusz. Pozostałe ciasto przekrój na dwa blaty. Dolny blat połóż na paterze.

Schłodzoną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na wysokich obrotach aż zacznie gęstnieć. Dodaj schłodzone mascarpone i znowu miksuj aż krem będzie sztywny. Całkowity czas ubijania kremu nie powinien być dłuższy niż 1 minuta, inaczej może się zwarzyć.

Połowę kremu wyłóż na dolny blat, powciskaj w krem sporą garść malin. Przykryj krem drugim blatem ciasta, dociśnij. Wierzch i brzegi tortu posmaruj drugą połową kremu. Udekoruj wcześniej przygotowanymi okruchami ciasta oraz pozostałymi owocami.
Wstaw do lodówki na 8-10 godzin.







21 komentarzy:

  1. Cały krem ubijamy 1 minutę? Czy ten czas dotyczy ubijania śmietany już z serkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. " Całkowity czas ubijania "

      Usuń
    2. Samą śmietankę ubijałam jakieś 20 sekund A później po dodaniu serka około 30 sekund.
      Wcześniejszy krem się zważył A ubijałam tylko jakieś 20 sekund dłużej. Trzeba obserwować czy krem ma już ładną sztywną i gładką konsystencję i od razu wtedy przerwać miksowanie.

      Usuń
  2. Czy można użyć sody zamiast proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, ale nie daję gwarancji czy wyrośnie równie ładnie ponieważ nie robiłam jeszcze na samej sodzie tego ciasta.

      Usuń
  3. 50 year old Programmer Analyst I Courtnay Kleinfeld, hailing from Levis enjoys watching movies like Analyze This and Quilting. Took a trip to Sceilg Mhichíl and drives a Ferrari 330 TRI/LM Spider. kliknij zasoby

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy bym nie wpadł na to, że można do tortu wykorzystać szpinak :). Na pewno bardzo zdrowy smakołyk :).
    ----
    https://innetapety.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie, że przepis jest z mąką ziemniaczaną :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden z ładniejszych leśnych torcików. Przepięknie się prezentuje, a szpinak zaskakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Barbaro mamy podobny gust. Doskonale widać że torciki mają ciekawą nutę smakową.
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Przewspaniały piękny tort. Już bardzo dawno nic tak mnie nie zaskoczyło swoją urodą. Mistrzostwo świata. Zdjęcia miodzio. Talentu do wypieków mega nie mamy, ale do jedzenia byłbym pierwszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) Polecam spróbować, nie jest taki trudny w wykonaniu ;)

      Usuń
  8. Mam tortownice tylko 24 cm :( można prosić o proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  9. Próbowała Pani ubić białka z cukrem na sztywno i dopiero później dodać żółtka razem ze szpinakiem do krótkiego miksowania? Zastanawiam się czy tak nie zrobić by ciasto bardziej urosło.

    OdpowiedzUsuń