listopada 28, 2021

Drożdżówki z powidłami i lukrem cynamonowym

Drożdżówki z powidłami i lukrem cynamonowym


Dziś mam dla Ciebie przepis na drożdżowki, które świetnie sprawdzą się zarówno do kawy w zimowy poranek, do herbatki jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie w okresie świątecznym :)

Drożdżówki ślimaczki z powidłami śliwkowymi polane cynamonowym lukrem - musisz tego spróbować!


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (6 sztuk):

  • 350 g. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g. cukru
  • 100 ml. mleka
  • 70 g. miękkiego masła
  • 2 szczypty soli
  • 20 g. świeżych drożdży
Lukier:
  • 70 g. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mleka
Oraz:
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

Drożdżówki z powidłami i lukrem cynamonowym



Mleko lekko podgrzej i wlej do dużej miski. Wkrusz drożdże, wsyp z odmierzonych składników 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek i odstaw drożdże do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do wyrośniętego zaczynu wsyp resztę przesianej mąki, sól i cukier. Dodaj jajko i miękkie masło w temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj około 8 minut. Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta zroluj w wałek długości około 30 cm., a następnie rozwałkuj tak, by pasek miał około 5 cm. szerokości. Na każdym pasku ciasta rozsmaruj po 1 łyżce powideł, a następnie zwiń paski ciasta tworząc jakby ślimaczki. Ułóż bułeczki na natłuszczonej masłem lub olejem blaszce i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 170°C.

Bułeczki posmaruj mieszaniną jajka rozbełtanego z mlekiem, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. 
Cukier puder miksuj z cynamonem i mlekiem przez minutę. Takim lukrem posmaruj ostudzone drożdzówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz