Dziś mam dla Ciebie przepis na drożdżowki, które świetnie sprawdzą się zarówno do kawy w zimowy poranek, do herbatki jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie w okresie świątecznym :)
Drożdżówki ślimaczki z powidłami śliwkowymi polane cynamonowym lukrem - musisz tego spróbować!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 sztuk):
- 350 g. mąki pszennej
- 1 jajko
- 80 g. cukru
- 100 ml. mleka
- 70 g. miękkiego masła
- 2 szczypty soli
- 20 g. świeżych drożdży
Lukier:
- 70 g. cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mleka
Oraz:
Mleko lekko podgrzej i wlej do dużej miski. Wkrusz drożdże, wsyp z odmierzonych składników 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek i odstaw drożdże do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wsyp resztę przesianej mąki, sól i cukier. Dodaj jajko i miękkie masło w temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj około 8 minut. Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta zroluj w wałek długości około 30 cm., a następnie rozwałkuj tak, by pasek miał około 5 cm. szerokości. Na każdym pasku ciasta rozsmaruj po 1 łyżce powideł, a następnie zwiń paski ciasta tworząc jakby ślimaczki. Ułóż bułeczki na natłuszczonej masłem lub olejem blaszce i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 170°C.
Bułeczki posmaruj mieszaniną jajka rozbełtanego z mlekiem, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
Cukier puder miksuj z cynamonem i mlekiem przez minutę. Takim lukrem posmaruj ostudzone drożdzówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz