Dziś pokażę Ci mój ulubiony makaron z krewetkami. Uwielbiam makaron bucatini, to właśnie to grubsze spaghetti z dziurką w środku :) Do takiego makaronu najlepiej dodać szpinak, trochę świeżej bazylii, dużo masła i parmezanu lub grana padano. Pycha!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 150 g. makaronu bucatini
- 10 szt. surowych krewetek 16/20 (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- kilka plasterków papryczki chili
- 2 naprawdę duże garście szpinaku
- 50 g. zimnego masła
- 50 g. sera grana padano
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Mrożone krewetki rozmróź i obierz z pancerzy. Ze świeżych usuń pancerze i wytnij czarne żyłki (jelita).
Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj około 1/2 szkl. wody z gotowania.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek pokrojony w plasterki i chili. Posól i popieprz. Po 30 sekundach, gdy krewetki zrobią się różowe, odwróć je na drugą stronę. Gdy będą usmażone podkręć moc palnika na większą i wlej wodę z gotowania makaronu. Dodaj ugotowany makaron i szpinak. Możesz też wrzucić kilka listków bazylii. Wymieszaj dokładnie. Do mocno gorącego makaronu dodaj teraz kosteczki zimnego masła i dobrze wymieszaj je z makaronem.
Wsyp 3/4 startego sera i połącz z makaronem.
Gotowy makaron posyp resztą sera i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz