kwietnia 05, 2022

Mazurek kajmakowy z pomarańczą



Wielkanoc już za pasem więc czas najwyższy na moja pierwszą świąteczną inspirację przepisową. Zaczynam od słodkości i dzielę się dzisiaj z Tobą przepisem na cudowny mazurek kajmakowy z musem z pomarańczy. Słodycz jest tutaj idealnie zbalansowana z lekką kwaskowością i goryczką cytrusów. Do mojego mazurka wykorzystałam najlepszy jak dla mnie kajmak dostępny w Polsce. Firma Polder od 20 lat nieprzerwanie działa jako firma rodzinna, przywracając zapomniany smak kajmaku bez sztucznych dodatków. Dzięki temu, że kajmak pakowany jest “na gorąco”, nie potrzebuje on żadnych konserwantów. W ofercie tej marki znaleźć można wiele ciekawych smaków kajmaku i ciężko naprawdę zdecydować się na jeden :) Ja chciałam, aby mój mazurek był bardzo tradycyjny, postawiłam więc na kajmak o tradycyjnym smaku.

Jeśli też zamierzasz przygotować sobie i najbliższym wielkanocne słodkości z najlepszej jakości kajmakiem, mam dla Ciebie kod rabatowy. Warto już teraz zrobić zapasy, by cieszyć się słodkimi świętami :) Z kodem: deliciousplace20 zrobisz zakupy w sklepie www.kajmak.com.pl z 20% zniżką. Rabat ważny jest od dzisiaj przez cały tydzień :)


Składniki (6-8 porcji):

Ciasto:

  • 150 g. mąki pszennej tortowej
  • 100 g. mąki krupczatki
  • 60 g. zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Krem z kaszy:
  • 300 ml. mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g. miękkiego masła
Mus pomarańczowy:
  • 2 nieduże pomarańcze
  • 50 ml. wody
  • 60 g. cukru
Oraz:




Obie mąki wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i solą. Dodaj kosteczki masła i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj i zagnieć krótko gładkie ciasto. Podziel je na pół i włóż do lodówki na 30 minut.
Blaszkę o wym. około 21/25 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim dokładnie dno blaszki. Nakłuj w wielu miejscach ciasto widelcem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta. Odstaw blaty do wystudzenia.

Mleko wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i kaszą. Postaw na palnik i od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło zmiksuj. Dodawaj do niego po 1 łyżce zimnej kaszy, cały czas miksując na średnich obrotach.

Z jednej pomarańczy zetnij skórkę razem z białą skórką pod spodem. Drugą pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Owoce pokrój na małe kawałki (jedna pomarańcza razem z pomarańczową skórą) i wrzuć do rondelka. Dodaj wodę i cukier, gotuj 30 minut na mniejszej mocy palnika, a następnie od razu zblenduj na gładki mus. Wystudź.

Pierwszy blat ciasta posmaruj musem pomarańczowym. Na drugim blacie rozsmaruj 1 łyżkę kajmaku i przyłóż blat posmarowaną stroną do musu z pomarańczy. Na drugim blacie rozłóż krem z kaszy manny. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Na stężałym kremie rozsmaruj pozostały kajmak. Wierzch ozdób bakaliami. Przykryj delikatnie mazurka folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.


*Wpis powstał we współpracy z marką Polder.




5 komentarzy: