Wielkanoc już za pasem więc czas najwyższy na moja pierwszą świąteczną inspirację przepisową. Zaczynam od słodkości i dzielę się dzisiaj z Tobą przepisem na cudowny mazurek kajmakowy z musem z pomarańczy. Słodycz jest tutaj idealnie zbalansowana z lekką kwaskowością i goryczką cytrusów. Do mojego mazurka wykorzystałam najlepszy jak dla mnie kajmak dostępny w Polsce. Firma Polder od 20 lat nieprzerwanie działa jako firma rodzinna, przywracając zapomniany smak kajmaku bez sztucznych dodatków. Dzięki temu, że kajmak pakowany jest “na gorąco”, nie potrzebuje on żadnych konserwantów. W ofercie tej marki znaleźć można wiele ciekawych smaków kajmaku i ciężko naprawdę zdecydować się na jeden :) Ja chciałam, aby mój mazurek był bardzo tradycyjny, postawiłam więc na kajmak o tradycyjnym smaku.
Jeśli też zamierzasz przygotować sobie i najbliższym wielkanocne słodkości z najlepszej jakości kajmakiem, mam dla Ciebie kod rabatowy. Warto już teraz zrobić zapasy, by cieszyć się słodkimi świętami :) Z kodem: deliciousplace20 zrobisz zakupy w sklepie www.kajmak.com.pl z 20% zniżką. Rabat ważny jest od dzisiaj przez cały tydzień :)
Składniki (6-8 porcji):
Ciasto:
- 150 g. mąki pszennej tortowej
- 100 g. mąki krupczatki
- 60 g. zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 300 ml. mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g. miękkiego masła
- 2 nieduże pomarańcze
- 50 ml. wody
- 60 g. cukru
- 5 łyżek kajmaku tradycyjnego Polder
- kruszone orzechy, siekane rodzynki i żurawina, wiórki kokosowe, płatki migdałów do ozdoby
*Wpis powstał we współpracy z marką Polder.
Jak długo może polezec taki mazurek?
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy na pewno wypróbuje tego mazurka :)
OdpowiedzUsuńBez proszku do pieczenia???
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń