października 23, 2022

Tiramisu dyniowe

Tiramisu dyniowe


Dziś mam dla Ciebie przepis inspirowany włoskim tiramisu. Nie ma w nim jednak jajek, a zamiast amaretto dodałam rum. No i najważniejsze! To jesienne tiramisu, ponieważ pomiędzy biszkoptami znajdziesz krem dyniowy :)


Składniki (3 porcje):

  • 150 g. purée z dyni *
  • 250 ml. zaparzonej mocnej kawy
  • 3 łyżki rumu (można zastąpić amaretto)
  • 270 g. mascarpone
  • 110 g. śmietanki 30%
  • 50 g. cukru pudru
  • 14-15 szt. podłużnych biszkoptów savoiardi
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków (u mnie włoskie i ziemne)

Tiramisu dyniowe


* Dynię (u mnie hokkaido) pozbaw pestek i podziel na mniejsze kawałki. Upiecz w piekarniku (190°C), obierz ze skórki i zblenduj na purée. Dynia jest dobrze upieczona, gdy widelec miękko wchodzi zarówno w miąższ, jak i skórkę dyni.

Mascarpone, śmietanka i purée z dyni powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez całą noc.

Kawę wymieszaj z rumem.

Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach aż krem zgęstnieje. Odłóż 5 łyżeczek kremu. Do reszty dodaj mus z dyni i ponownie zmiksuj.
Biszkopty przełam na pół. Zanurzaj je w kawie i układaj na dnie pucharków lub szklanek. Wyłóż pierwszą warstwę kremu dyniowego, znowu ułóż biszkopty nasiąknięte kawą, a na nie ponownie krem dyniowy.
Na wierzchu połóż ostatnią warstwę biszkoptów. Na biszkoptach rozsmaruj odłożony wcześniej krem mascarpone. Całość posyp kakao wymieszanym z cynamonem oraz prażonymi orzeszkami.

Schłodź w lodówce przez 2 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz