Wesołe ciasteczka w kształcie dyni uprzyjemnią halloweenowy wieczór zarówno dzieciom, jak i niejednemu dorosłemu ;)
Składniki (12 sztuk):
- 300 g. mąki pszennej tortowej
- 80 g. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 130 g. zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- około 12 łyżeczek marmolady (u mnie różana)
Mąkę wysyp na stolnicę. Wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj posiekane na kawałeczki zimne masło. Siekaj mąkę razem z masłem aż kawałeczki masła będą dużo mniejsze. Dodaj do ciasta żółtko i śmietanę. Ponownie siekaj nożem, a następnie krótko zagnieć dłońmi gładkie ciasto.
Włóż kulkę ciasta do lodówki na 30 minut.
Na posypanej mąką blat wyłóż połowę ciasta i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj kółka o średnicy 9 cm. i z dwóch naprzeciwległych stron lekko dociskaj palcami brzegi ciasta do środka tworząc kształt dyni. Układaj spody ciastek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z małych kawałeczków ciasta zrób ogonki dyni i przyklej do ciastek. Teraz rozłóż na środku ciasteczek po 1 łyżeczce marmolady.
Wykrawaj kolejne kółka i również je spłaszczaj do środka z obu stron. Wytnij w ciasteczkach "nosy" słomką do napojów, a później małym nożykiem oczy oraz szerokie uśmiechy. Delikatnie przełóż wycięte buzie na ciastka spody. Brzegi ciastek połącz ze sobą dociskając je ząbkami widelca.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Ciastka posmaruj lekko rozbełtanym białkiem i piecz na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół przez 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz