Dziś zapraszam na szybkie sushi maki z sałatką z wędzonego łososia i suszonych pomidorów.
Składniki (12 kawałków):
- 200 g. ryżu do sushi
- 300 g. wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g. wędzonego łososia
- 50 g. pomidorów suszonych z zalewy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 płaty nori
- 5-6 długich łodyg szczypiorku
- 1/2 mniejszego ogórka szklarniowego
- sos sojowy do podania
Ryż wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Odcedź i przełóż do garnka. Wlej wodę i doprowadź do zagotowania. Zmniejsz moc palnika do minimum, przykryj garnek pokrywką i paruj tak ryż 15 minut.
Przykryty garnek z ryżem odstaw na bok na 5 minut. Następnie wyłóż ryż do miski.
Ocet podgrzej i rozpuść w nim sól i cukier. Wlej mieszankę do ryżu i wymieszaj. Ryż odstaw do wystudzenia.
Łososia i suszone pomidory odsączone z oleju pokrój w cienkie paseczki. Dodaj majonez i natkę pietruszki, wymieszaj.
Ogórka wraz ze skórką pokrój w długie cienkie słupki.
Na macie do sushi połóż pierwszy listek nori (chropowatą stroną ku górze). Palce zwilż w zimnej wodzie i rozłóż połowę ryżu na nori, zostawiając 2-3 cm. wolne na górze. Około 3 cm. od dolnej części listka ułóż wałeczek z sałatki łososiowej. Na niej poukładaj kilka pasków ogórka oraz 2-3 łodygi szczypiorku.
Zwiń sushi od dolnej strony, pomagając sobie matą do sushi. Miejsce wolne od ryżu zwilż delikatnie wodą, dzięki temu po zwinięciu całej rolki będzie się ona dobrze trzymać.
To samo zrób z drugim arkuszem nori.
Odstaw rolki na 30 minut, a następnie pokrój każdą na 6 kawałków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz