sierpnia 18, 2017

Orkiszowe ciastka z lawendą



Składniki:
(około 43 szt.)
  • 3 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć)
  • 2 łyżki świeżych kwiatków lawendy (lub 1 łyżka kwiatków suszonych)
  • 200 g. masła
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka


Cukier trzcinowy zmiel w młynku na puder.
Mąkę wysyp na stolnicę i wymieszaj ze wszystkimi sypkimi składnikami: proszkiem do pieczenia, sodą, kardamonem, cukrem waniliowym, zmielonym cukrem i solą. Dodaj zimne masło i "wsiekaj" je nożem w mąkę. Na koniec dodaj jajko, żółtka i lawendę i zagnieć rękami ciasto. 

Piekarnik nagrzej do 200°C. Blaszki posmaruj masłem.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą wałkuj na grubość 4 mm. i wycinaj szklanką kółka. Układaj na blaszkach w odstępach co najmniej 2 cm. Skrawki ciasta zlepiaj razem i ponownie rozwałkowuj. Piecz przez 9 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz