Składniki:
(na 1,750 kg. dżemu)
- 1,5 kg. malin
- 800 g. cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki esencji różanej (tą polecam)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 czubata łyżka żelatyny
Owoce wrzuć do garnka
lub rondla o grubym dnie. Dosyp cukier i wymieszaj. Mieszaj i podgrzewaj, aż
cały cukier się rozpuści. Pogotuj jeszcze około 5 minut.
Połowę rozprażonych
malin przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się pesteczek. Otrzymany przecier
dodaj do reszty malin.
Znowu doprowadź do
zagotowania. Dodaj skórkę z cytryny i ziarenka wanilii. Gotuj przez 10-15
minut. Zdejmij z ognia, wlej esencję różaną. Po wierzchu rozsyp żelatynę i
mieszaj tak długo, aż cała się rozpuści (nie mogą pozostać żadne grudki
zbrylonej żelatyny).
Gorący dżem przelej do
słoiczków i pasteryzuj przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz