września 01, 2017

Dżem malinowo-różany



Składniki:
(na 1,750 kg. dżemu)
  • 1,5 kg. malin
  • 800 g. cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki esencji różanej (tą polecam)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 czubata łyżka żelatyny



Owoce wrzuć do garnka lub rondla o grubym dnie. Dosyp cukier i wymieszaj. Mieszaj i podgrzewaj, aż cały cukier się rozpuści. Pogotuj jeszcze około 5 minut.

Połowę rozprażonych malin przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się pesteczek. Otrzymany przecier dodaj do reszty malin.

Znowu doprowadź do zagotowania. Dodaj skórkę z cytryny i ziarenka wanilii. Gotuj przez 10-15 minut. Zdejmij z ognia, wlej esencję różaną. Po wierzchu rozsyp żelatynę i mieszaj tak długo, aż cała się rozpuści (nie mogą pozostać żadne grudki zbrylonej żelatyny).

Gorący dżem przelej do słoiczków i pasteryzuj przez 10 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz