Składniki:
(4-5 porcji)
- 4 kolby kukurydzy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży ziemniak
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju
- garstka listków bazylii
- 3 szkl. wody
- natka pietruszki
Chrupiąca kukurydza do
posypania
- 1 kolba kukurydzy
- po 2 szczypty soli, ostrej papryki i wędzonej papryki
Cebulę i czosnek posiekaj
drobno. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kosteczkę.
Kolby kukurydzy trzymaj
pionowo w dużej misce i ścinaj z nich ziarna ostrym nożem (ziarna z 1 kolby na
chrupiącą kukurydzę obsyp przyprawami, wymieszaj, wyłóż na papier do pieczenia.
Piecz w 200°C przez 10-15 min.).
W garnku rozpuść masło,
dodaj olej. Wrzuć ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Wymieszaj i smaż pod
przykryciem przez 3 minuty.
Dodaj ziarna kukurydzy,
sól i pozostałe przyprawy (kmin rzymski rozgnieć w moździerzu). Duś jeszcze
przez 2 minuty.
Wlej wodę i doprowadź do
zagotowania. Gotuj zupę na małym ogniu pod pokrywką przez 20 minut. Pod koniec
gotowania wsyp posiekaną bazylię.
Zupę dokładnie zmiksuj
blenderem na gładki krem.
Podawaj od razu z
chrupiącą kukurydzą. Posyp natką pietruszki, listkami bazylii. Oprósz świeżo
mielonym pieprzem i odrobiną wędzonej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz