października 20, 2019

Sałatka śledziowa z ziemniakami



Składniki:
(4 porcje)

  • 12 szt. filetów śledziowych a'la matjas
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • po 10 szt. ziaren czarnego pieprzu, różowego pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 cebule
Oraz:
  • 300 g. śmietanki 30%
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka ugotowanego, startego na tarce buraczka
  • około 1/2 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach (fioletowych lub zwykłych)
  • sól i pieprz

Śledzie wymocz 3 razy w zimnej wodzie. Odcedź i pokrój na ukos na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym, olejem, solą, cukrem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź. W słoiku ułóż na przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny.

Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. 

Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż na małym ogniu około 10 minut. Dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego i musztardę. Po minucie zdejmij z ognia i wystudź.

Do śmietanki wlej 2 łyżki octu jabłkowego, mieszaj co chwilę aż śmietanka zgęstnieje. Wymieszaj ją z buraczkiem i smażonymi jabłkami. Dopraw solą i pieprzem.

Marynowane śledzie pokrój w kostkę, dodaj ziemniaki oraz sos śmietanowo-jabłkowy. Dopraw w razie potrzeby i przed podaniem wymieszaj. Możesz też ułożyć sałatkę warstwowo w mniejszych słoiczkach.







6 komentarzy:

  1. Jestem prostym człowiekiem, widzę śledzie i wiem, że będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne kolory ma ta sałatka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie fajny pomysł na nowocześniejsze podanie śledzia na święta :)

    OdpowiedzUsuń