Składniki:
(4 porcje)
- 12 szt. filetów śledziowych a'la matjas
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- po 10 szt. ziaren czarnego pieprzu, różowego pieprzu i ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 cebule
Oraz:
- 300 g. śmietanki 30%
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 jabłka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka ugotowanego, startego na tarce buraczka
- około 1/2 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach (fioletowych lub zwykłych)
- sól i pieprz
Śledzie wymocz 3 razy w zimnej wodzie. Odcedź i pokrój na ukos na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym, olejem, solą, cukrem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź. W słoiku ułóż na przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny.
Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż na małym ogniu około 10 minut. Dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego i musztardę. Po minucie zdejmij z ognia i wystudź.
Do śmietanki wlej 2 łyżki octu jabłkowego, mieszaj co chwilę aż śmietanka zgęstnieje. Wymieszaj ją z buraczkiem i smażonymi jabłkami. Dopraw solą i pieprzem.
Marynowane śledzie pokrój w kostkę, dodaj ziemniaki oraz sos śmietanowo-jabłkowy. Dopraw w razie potrzeby i przed podaniem wymieszaj. Możesz też ułożyć sałatkę warstwowo w mniejszych słoiczkach.
Jestem prostym człowiekiem, widzę śledzie i wiem, że będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńNo i takie podejście to ja rozumiem ;)
UsuńJakie piękne kolory ma ta sałatka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńBędzie fajny pomysł na nowocześniejsze podanie śledzia na święta :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakuje Twoim gościom i bliskim <3
UsuńEkstra przepis. bardzo lubię połączenie Śledzia i ziemniaka.
OdpowiedzUsuń