Jeśli lubicie wege przepisy to ta sałatka stanie się waszą ulubioną w sezonie wiosenno-letnim. Gwarantuję! :)
Chrupiąca cukinia zamknięta jest w przesmacznej czosnkowo-parmezanowej panierce. Do tego sos czosnkowy z prażonym słonecznikiem i koperkiem. Mogę długo zachwalać to danie, ale... najlepiej sami wypróbujcie a nie pożałujecie. Obiecuję :)
Składniki:
(3 porcje)
- 1 cukinia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka parmezanu startego na wiórki
- sól, pieprz
- liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak)
- 1 ogórek
- kilka rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 4-5 gałązek koperku
- sól, pieprz
Przygotuj sos: Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem.
Na talerzach rozłóż porwaną sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz krążki cebuli.
Cukinię pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Plasterki cukinii obtaczaj w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odwracaj krążki na drugą stronę i również ładnie zrumień.
Panierowane krążki dodaj do sałaty. Podawaj z sosem.
Jejku jak to apetycznie wygląda, zrobiłam się głodna... Pozdrawiam i idę wrzucić coś na ruszt!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Miło mi czytać takie opinie :)
Usuń