maja 22, 2020

Sałata z panierowanymi krążkami cukinii



Jeśli lubicie wege przepisy to ta sałatka stanie się waszą ulubioną w sezonie wiosenno-letnim. Gwarantuję! :)
Chrupiąca cukinia zamknięta jest w przesmacznej czosnkowo-parmezanowej panierce. Do tego sos czosnkowy z prażonym słonecznikiem i koperkiem. Mogę długo zachwalać to danie, ale... najlepiej sami wypróbujcie a nie pożałujecie. Obiecuję :)


Składniki:
(3 porcje)

  • 1 cukinia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka parmezanu startego na wiórki
  • sól, pieprz
  • liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak)
  • 1 ogórek 
  • kilka rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4-5 gałązek koperku
  • sól, pieprz

Przygotuj sos: Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem.

Na talerzach rozłóż porwaną sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz krążki cebuli.

Cukinię pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Plasterki cukinii obtaczaj w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odwracaj krążki na drugą stronę i również ładnie zrumień.

Panierowane krążki dodaj do sałaty. Podawaj z sosem.




2 komentarze:

  1. Jejku jak to apetycznie wygląda, zrobiłam się głodna... Pozdrawiam i idę wrzucić coś na ruszt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Miło mi czytać takie opinie :)

      Usuń