Dziś przychodzę do Was z łatwym i lekkim daniem na lato. Zasmażana młoda kapusta jest przepyszna gdy wrzucicie do niej sporo koperku. Do tego młode ziemniaczki i jakies warzywo, np. pomidory w śmietanie. Smakowity wege obiadek gotowy!
Składniki (2 porcje):
- 1 mała młoda kapusta
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 150 ml. wody
- 1/2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
Kapustę posiekaj, ale niezbyt drobno.
Na dużej patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć poszatkowana kapustę i podsmażaj na mocniejszym ogniu 2-3 minuty. Gdy część kapusty będzie już zrumieniona, wlej 100 ml. wody, przypraw odrobiną soli, przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu 10 minut.
Resztę wody rozmieszaj dobrze ze śmietaną i mąką. Wlej tą mieszankę do kapusty, dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wsyp koperek i dobrze wymieszaj. Po minucie ściągnij patelnię z palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz