lipca 03, 2021

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta


Dziś przychodzę do Was z łatwym i lekkim daniem na lato. Zasmażana młoda kapusta jest przepyszna gdy wrzucicie do niej sporo koperku. Do tego młode ziemniaczki i jakies warzywo, np. pomidory w śmietanie. Smakowity wege obiadek gotowy!


Składniki (2 porcje):

  • 1 mała młoda kapusta
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml. wody
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Zasmażana młoda kapusta


Kapustę posiekaj, ale niezbyt drobno.

Na dużej patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć poszatkowana kapustę i podsmażaj na mocniejszym ogniu 2-3 minuty. Gdy część kapusty będzie już zrumieniona, wlej 100 ml. wody, przypraw odrobiną soli, przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu 10 minut.

Resztę wody rozmieszaj dobrze ze śmietaną i mąką. Wlej tą mieszankę do kapusty, dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wsyp koperek i dobrze wymieszaj. Po minucie ściągnij patelnię z palnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz