Nie jest to klasyczna zupa miso, ale zrobiona na bulionie z warzyw. Taka polska wersja ;) Ale zapewniam... jakie to dobre! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 700 ml. bulionu warzywnego (niesolonego)
- 2 płaskie łyżki jasnej pasty miso
- 100 g. boczniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 2 duże łyżki gotowej sałatki z glonów wakame
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mieszanki sezamu jasnego i czarnego
- 120 g. makaronu ramen lub innego (u mnie makaron mie)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
- sól, pieprz
Bulion wlej do garnka, dodaj pastę miso i sos sojowy. Pomału doprowadź do zagotowania i zmniejsz płomień pod garnkiem, aby bulion tylko pyrkał.
Włóż do zupy makaron i podgrzewaj tak przez 3 minuty. Dodaj do zupy olej sezamowy i wyłącz palnik.
Mniejsze boczniaki pozostaw w całości, większe podziel na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć grzyby i smaż krótko, ale na mocnym ogniu boczniaki, aż ładnie się zrumienią. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
Zupę z makronem nałóż do misek. Dodaj sałatkę z glonów wakame, prażoną cebulkę i smażone boczniaki. Posyp sezamem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz