Te zapiekane szparagi mogą stanowić pyszne danie zarówno śniadaniowe, kolacyjne czy być po prostu przekąską. Aby było bardziej treściwie polecam podać do nich chrupiące ciepłe grzanki z bagietki :)
Składniki (3 porcje):
- 200 g salad cheese od Grikios
- 3 duże łyżki skyru naturalnego
- świeżo mielony pieprz
- 9-12 zielonych szparagów
- 9 plasterków szynki dojrzewającej
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 6 liści sałaty rzymskiej mini
- listki bazylii do ozdoby
Ze szparagów odłamujemy końcówki, a następnie dolne części łodyg obieramy ze skórki obieraczką.
Masło rozpuszczamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i listkami tymianku.
Trzy plastry szynki układamy tak aby zachodziły na siebie. Kładziemy na szynkę 3-4 szparagi, które smarujemy za pomocą pędzla tymiankowym masłem. Szparagi zawijamy ciasno w szynce i układamy na papierze do pieczenia. Tak samo postepujemy z pozostałymi szparagami. Przed pieczeniem szynkę i szparagai smarujemy pozostałem masełkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ i pieczemy około 15 minut (3 minuty przed końcem włączamy termoobieg).
Ser sałatkowy kruszymy do miski, dodajemy skyr i sporo świeżo mielonego pieprzu. Blendujemy aż serek będzie gładki i kremowy.
Na talerzach kładziemy po 2 liście sałaty, na niej rozsmarowujemy ubijany ser. Na wierzchu układamy zapiekane szparagi i dekorujemy bazylią.
*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Grikios
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz