maja 23, 2025

Szparagi w szynce dojrzewającej

zapiekane szparagi


Te zapiekane szparagi mogą stanowić pyszne danie zarówno śniadaniowe, kolacyjne czy być po prostu przekąską. Aby było bardziej treściwie  polecam podać do nich chrupiące ciepłe grzanki z bagietki :)


Składniki (3 porcje):

  • 200 g salad cheese od Grikios
  • 3 duże łyżki skyru naturalnego
  • świeżo mielony pieprz
  • 9-12 zielonych szparagów
  • 9 plasterków szynki dojrzewającej
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 6 liści sałaty rzymskiej mini
  • listki bazylii do ozdoby



Ze szparagów odłamujemy końcówki, a następnie dolne części łodyg obieramy ze skórki obieraczką.

Masło rozpuszczamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i listkami tymianku.

Trzy plastry szynki układamy tak aby zachodziły na siebie. Kładziemy na szynkę 3-4 szparagi, które smarujemy za pomocą pędzla tymiankowym masłem. Szparagi zawijamy ciasno w szynce i układamy na papierze do pieczenia. Tak samo postepujemy z pozostałymi szparagami. Przed pieczeniem szynkę i szparagai smarujemy pozostałem masełkiem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ i pieczemy około 15 minut (3 minuty przed końcem włączamy termoobieg).

Ser sałatkowy kruszymy do miski, dodajemy skyr i sporo świeżo mielonego pieprzu. Blendujemy  aż serek będzie gładki i kremowy.

Na talerzach kładziemy po 2 liście sałaty, na niej rozsmarowujemy ubijany ser. Na wierzchu układamy zapiekane szparagi i dekorujemy bazylią.


*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Grikios





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz