kwietnia 13, 2025

Babka marmurkowa



Babka wielkanocna, która zawsze się udaje, a do tego przepięknie wygląda :)




Składniki:

  • 5 jajek
  • 130 g cukru drobnego do wypieków
  • 10 g cukru waniliowego
  • 80 ml mleka
  • 70 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty soli
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • cukier puder i kolorowe cukrowe jajeczka do ozdoby





Obie mąki przesiewamy do miski i łączymy z solą i proszkiem do pieczenia.

Jajka w temperaturze pokojowej wbijamy do misy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach przez 4 minuty. Wlewamy mleko i olej i miksujemy krótko.

Dodajemy mąkę w dwóch partiach i mieszamy delikatnie szpatułką.
1/3 ciasta przekładamy do innej miski, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie jednolita.

Do foremki na babkę nakładamy jasne ciasto na dno. Następnie na jasnym rozprowadzamy trochę ciasta z kakao. Na nie ponownie jasne ciasto i znów ciemne i tak do wykorzystania obydwu mas. Długą wykałaczką robimy zygzaki starając się jakby trochę przemieszać między sobą warstwy ciasta.

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 40 minut, do momentu aż wbity patyczek będzie suchy.

Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz