Babka wielkanocna, która zawsze się udaje, a do tego przepięknie wygląda :)
Składniki:
- 5 jajek
- 130 g cukru drobnego do wypieków
- 10 g cukru waniliowego
- 80 ml mleka
- 70 ml oleju
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 szczypty soli
- 10 g proszku do pieczenia
- 15 g kakao
- odrobina masła do wysmarowania formy
- cukier puder i kolorowe cukrowe jajeczka do ozdoby
Obie mąki przesiewamy do miski i łączymy z solą i proszkiem do pieczenia.
Jajka w temperaturze pokojowej wbijamy do misy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach przez 4 minuty. Wlewamy mleko i olej i miksujemy krótko.
Dodajemy mąkę w dwóch partiach i mieszamy delikatnie szpatułką.
1/3 ciasta przekładamy do innej miski, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie jednolita.
Do foremki na babkę nakładamy jasne ciasto na dno. Następnie na jasnym rozprowadzamy trochę ciasta z kakao. Na nie ponownie jasne ciasto i znów ciemne i tak do wykorzystania obydwu mas. Długą wykałaczką robimy zygzaki starając się jakby trochę przemieszać między sobą warstwy ciasta.
Pieczemy w uprzednio rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 40 minut, do momentu aż wbity patyczek będzie suchy.
Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz