listopada 20, 2025

Bajgle z karmelizowaną dynią

jesienne bajgle


Bajgiel edycja jesienna 😊 Na dodatek to bardzo sycący bajgiel, więc śmiało może być Waszym obiadem 😋

Składniki (2 porcje):

  • 2 bajgle
  • 100 g kanapkowego serka śmietanowego
  • 100 g małych pieczarek
  • 4 cienkie plastry dyni Hokkaido (3-4 mm)
  • 1 czubata łyżka pasty miso
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 garści roszponki lub szpinaku
  • sól, pieprz




Plastry dyni (bez skórki) kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy w pasterki.
Serek kanapkowy doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
1 łyżeczkę masła klarowanego rozpuszczamy na patelni, wrzucamy dynię i podsmażamy minutę. Dodajemy miód i dusimy jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Oprószamy delikatnie solą.

Patelnię wycieramy, znowu rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki, solimy. Po 2 minutach wlewamy 4 łyżki wody i dodajemy pastę miso. Dusimy do zgęstnienia sosu.

Bajgle rozkrawamy i smarujemy serkiem. Układamy sałatę, na nią karmelizowaną dynię i pieczarki. Przykrywamy wierzchami bajgli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz