Karpiowe stripsy od warto przygotować na świąteczny stół, ale też będą świetną przekąską na imprezę sylwestrową 😋 To nowość na rynku i są dostępne tylko w halach Selgros.
Składniki:
- 3 płaty stripsów z karpia
- 50 g mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
- 70 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 350-400 ml zimnej wody
- sól
- 100 g płatków kukurydzianych
Sos:
- 3 łyżki majonezu light
- 2 łyżki ketchupu
- garść posiekanego koperku
- 3 małe ogórki kiszone
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sok z 1/4 cytryny
Do podania:
- cząstki cytryny i gałązki koperek
Stripsy dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy tempurę: łączymy mąkę z ciecierzycy z ziemniaczaną, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprzem i solą. Wlewamy wodę i mieszamy do powstania gęstej tempury.
Sos: ogórki kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu.
Płatki kukurydziane kruszymy i wsypujemy do miski. Stripsy najpierw obtaczamy w mące ziemniaczanej, strzepujemy nadmiar i zanurzamy w tempurze. Na końcu obtaczamy w płatkach i smażymy partiami na głębokim oleju rozgrzanym do 170℃. Po 2 minutach smażenia z każdej strony odsączamy na ręcznikach papierowych.
Podajemy z sosem, dekorujemy cząstkami cytryny i koperkiem.
* Post powstał we współpracy reklamowej z Selgros

.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz