grudnia 19, 2025

Stripsy z karpia

stripsy z ryby


Karpiowe stripsy od warto przygotować na świąteczny stół, ale też będą świetną przekąską na imprezę sylwestrową 😋 To nowość na rynku i są dostępne tylko w halach Selgros.


stylizacja i fotografia kulinarna, fotografia jedzenia, fotograf kulinarny Wrocław


Składniki:

  • 3 płaty stripsów z karpia
  • 50 g mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
  • 70 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 350-400 ml zimnej wody
  • sól
  • 100 g płatków kukurydzianych

Sos:

  • 3 łyżki majonezu light
  • 2 łyżki ketchupu
  • garść posiekanego koperku
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sok z 1/4 cytryny

Do podania:

  • cząstki cytryny i gałązki koperek

stripsy z ryby


Stripsy dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy tempurę: łączymy mąkę z ciecierzycy z ziemniaczaną, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprzem i solą. Wlewamy wodę i mieszamy do powstania gęstej tempury.

Sos: ogórki kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu.

Płatki kukurydziane kruszymy i wsypujemy do miski. Stripsy najpierw obtaczamy w mące ziemniaczanej, strzepujemy nadmiar i zanurzamy w tempurze. Na końcu obtaczamy w płatkach i smażymy partiami na głębokim oleju rozgrzanym do 170℃. Po 2 minutach smażenia z każdej strony odsączamy na ręcznikach papierowych.

Podajemy z sosem, dekorujemy cząstkami cytryny i koperkiem.


* Post powstał we współpracy reklamowej z Selgros




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz