Odkryjmy dzisiaj wspólnie karpia na nowo i przygotujmy najlepszą część tej ryby, czyli polędwicę w moim ulubionym wydaniu - dostępna jest tylko w halach Selgros.
Ten zapiekany karp jest ekstra soczysty i pełen smaku 😋
.
Składniki (4 porcje):
- 2 polędwice z karpia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 mniejsze cebule
- 300 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka masła
- 70 g startej goudy
- 90 g startego cheddara white
- sól, pieprz
- cząstki cytryny i natka pietruszki do podania
Każdą polędwicę kroimy na pół. Smarujemy łyżką oliwy i oprószamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do zapiekania.
Pieczarki kroimy w plasterki, a cebule siekamy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy cebulę. Po 3 minutach dodajemy pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy kilka minut aż pieczarki zmiękną. Wykładamy na rybę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Karpia wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Posypujemy mieszanką obu serów i zapiekamy jeszcze 7 minut. Podajemy skropionego sokiem z cytryny i posypanego natką pietruszki.
* post powstał we współpracy reklamowej z Selgros.
.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz