grudnia 12, 2025

Karp zapiekany z pieczarkami



Odkryjmy dzisiaj wspólnie karpia na nowo i przygotujmy najlepszą część tej ryby, czyli polędwicę w moim ulubionym wydaniu - dostępna jest tylko w halach Selgros.

Ten zapiekany karp  jest ekstra soczysty i pełen smaku 😋

.

Składniki (4 porcje):

  • 2 polędwice z karpia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 mniejsze cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 70 g startej goudy
  • 90 g startego cheddara white
  • sól, pieprz
  • cząstki cytryny i natka pietruszki do podania  



Każdą polędwicę kroimy na pół. Smarujemy łyżką oliwy i oprószamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do zapiekania.

Pieczarki kroimy w plasterki, a cebule siekamy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy cebulę. Po 3 minutach dodajemy pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy kilka minut aż pieczarki zmiękną. Wykładamy na rybę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Karpia wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Posypujemy mieszanką obu serów i zapiekamy jeszcze 7 minut. Podajemy skropionego sokiem z cytryny i posypanego natką pietruszki.


* post powstał we współpracy reklamowej z Selgros.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz