stycznia 28, 2016

Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe

 



Składniki:
(ok. 16 szt. kotlecików)
  • 240 g. ziarna sorga
  • 2/3 szkl. płatków ryżowych błyskawicznych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 ziemniak
  • 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • sól, pieprz i vegeta
  • olej rzepakowy do smażenia


Sorgo wypłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą i mocz przez całą noc. Gotuj w tej samej wodzie przez 35 minut i odcedź.

Zagotuj około 350 ml. wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp płatki ryżowe, mieszaj i gotuj przez 2 minuty. Wyłóż na sitko i zaczekaj aż odciekną.

Ziemniaka ugotuj w mundurku, a następnie zdejmij skórkę.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno. Na oliwie usmaż na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek.

Odłóż 2 łyżki ugotowanego sorga. Resztę zmiel w maszynce do mięsa. Zmiel również ugotowane płatki ryżowe, ziemniaka oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Do zmielonych składników dodaj 2 łyżki odłożonego sorga i tahini. Dopraw i wymieszaj wszystko na gładką masę.

Z masy formuj w dłoniach kotleciki o średnicy 5-6 cm. i grubości 1,5 cm. Kładź na rozgrzany olej  smaż z obu stron, aż się zrumienią (smażymy tak jak każde mielone, nie w głębokim tłuszczu).

Kotleciki z sorga podawaj np. z sosem grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym oraz sałatką bądź surówką.












1 komentarz: