Składniki:
(4 porcje)
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 90-100 ml. gorącej wody
Farsz:
- 300 g. liści jarmużu
- 1 duże awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 szczypty mielonego kminku
- sól i pieprz
Oraz:
- margaryna
- listki tymianku
Jarmuż dokładnie umyj i osusz. Na dużej patelni
rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej przez minutę drobno posiekaną cebulę i
czosnek. Dodaj porwane liście jarmużu pozbawione grubych łodyg, koperek,
kminek, sól i pieprz. Smaż często mieszając przez kilka minut, aż jarmuż
zmniejszy swoją objętość i zmięknie.
Przełóż zawartość patelni do wysokiego naczynia i
zmiksuj blenderem. Wystudź. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado i
ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i
zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj
po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4
minuty od wypłynięcia na wierzch.
Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku.
Podgrzewaj przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia.
Pierogi podawaj polane margaryną z tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz