stycznia 28, 2016

Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe

 



Składniki:
(4 porcje)
Ciasto:
  • 200 g. mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 90-100 ml. gorącej wody

Farsz:
  • 300 g. liści jarmużu
  • 1 duże awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 szczypty mielonego kminku
  • sól i pieprz

Oraz:
  • margaryna
  • listki tymianku


Jarmuż dokładnie umyj i osusz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej przez minutę drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj porwane liście jarmużu pozbawione grubych łodyg, koperek, kminek, sól i pieprz. Smaż często mieszając przez kilka minut, aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie.
Przełóż zawartość patelni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Wystudź. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia.
Pierogi podawaj polane margaryną z tymiankiem.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza