Składniki:
(38-40 szt. ciasteczek)
- 300 g. mąki pszennej + do podsypywania
- 3 łyżki cukru pudru
- 65 g. margaryny + do posmarowania blaszki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 200 g. śmietany 18%
- 100 g. jasnego sezamu
Na stolnicę przesiej
mąkę. Wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Dodaj margarynę i siekaj ją nożem zagarniając mąkę do środka. Wbij jajka oraz
dodaj tahini. Siekaj przez chwilę nożem, a następnie zarób ciasto rękami.
Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki
i rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość 1 cm. Rozwałkowany placek krój na
paski szerokości 1,5-2 cm. a następnie każdy pasek na ciasteczka o długości 5 cm.
(skrawki ciasta, które Ci pozostaną zlep w kulkę i znów rozwałkuj, aż do
wykorzystania całego ciasta).
Do jednej miseczki wsyp
sezam, do drugiej wlej śmietanę. Każde ciasteczko (po kolei) zanurz w
śmietanie, tylko wierzch i boki ciastka. Podważaj widelcem, łap za brzegi
palcami i po wynurzeniu ściągnij z wierzchu ciastka nadmiar śmietany widelcem.
Wrzuć ciasteczko do
miseczki z sezamem i obtaczaj (również spód, który nie był zanurzony w
śmietanie). Wyjmij za pomocą widelca, strząśnij nadmiar sezamu i ułóż na
wysmarowanej margaryną blaszce, wierzchem ciastka ku górze. Powtórz czynność ze
wszystkimi ciastkami.
Piecz w temperaturze
200°C , aż ciastka się lekko zezłocą (będziesz widzieć jak ciasto między
sezamem będzie się rumienić).
Wyjmij ciasteczka i ostudź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz