lutego 04, 2016

Kruche ciasteczka sezamowe




Składniki:
(38-40 szt. ciasteczek)
  • 300 g. mąki pszennej + do podsypywania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 65 g. margaryny + do posmarowania blaszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 200 g. śmietany 18%
  • 100 g. jasnego sezamu


Na stolnicę przesiej mąkę. Wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj margarynę i siekaj ją nożem zagarniając mąkę do środka. Wbij jajka oraz dodaj tahini. Siekaj przez chwilę nożem, a następnie zarób ciasto rękami. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość 1 cm. Rozwałkowany placek krój na paski szerokości 1,5-2 cm. a następnie każdy pasek na ciasteczka o długości 5 cm. (skrawki ciasta, które Ci pozostaną zlep w kulkę i znów rozwałkuj, aż do wykorzystania całego ciasta).
Do jednej miseczki wsyp sezam, do drugiej wlej śmietanę. Każde ciasteczko (po kolei) zanurz w śmietanie, tylko wierzch i boki ciastka. Podważaj widelcem, łap za brzegi palcami i po wynurzeniu ściągnij z wierzchu ciastka nadmiar śmietany widelcem.
Wrzuć ciasteczko do miseczki z sezamem i obtaczaj (również spód, który nie był zanurzony w śmietanie). Wyjmij za pomocą widelca, strząśnij nadmiar sezamu i ułóż na wysmarowanej margaryną blaszce, wierzchem ciastka ku górze. Powtórz czynność ze wszystkimi ciastkami.
Piecz w temperaturze 200°C , aż ciastka się lekko zezłocą (będziesz widzieć jak ciasto między sezamem będzie się rumienić).
Wyjmij ciasteczka i ostudź.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza