Słowo
"pilaki" oznacza w Turcji pewien styl przygotowywania potraw.
Nie jest to jedna potrawa, rodzajów pilaki jest wiele. Zawsze jednak
pilaki polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli,
czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Biała
fasola przygotowana w tym stylu to fasulye pilaki, natomiast barbunya
pilaki jest przyrządzona z fasoli borlotti. Pilaki serwowane są zimne,
przyozdobione natką pietruszki i plasterkami cytryny. Ja osobiście wolę to
danie na ciepło :) Moja wersja barbunya pilaki wzbogacona jest o świeżość
skórki cytrynowej i aromat ziaren kolendry.
Składniki:
(4 porcje)
- 340 g. suchej fasoli borlotti (tzw. żurawinowej)
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 4 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (2 x 400 g.)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. oliwy z oliwek
- 2 szkl. wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- skórka otarta z małej cytryny
- 1 łyżeczka nasion kolendry
Do podania:
- plasterki cytryny
- posiekana natka pietruszki
Fasolę wypłucz i mocz w
wodzie przez 12 godzin.
Borlotti odcedź, zalej
świeżą wodą i gotuj (bez soli) przez 50 minut.
Marchewki i ziemniaki
obierz. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki.
W garnku rozgrzej oliwę.
Wrzuć na nią czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną w kostkę cebulę. Mieszaj
i zeszklij przez 2 minuty.
Do garnka dodaj
marchewkę i ziemniaki, smaż z cebulą przez 2 minuty.
Do warzyw wlej pomidory
z puszki i 2 szklanki wody. Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz koncentrat
pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, skórką cytrynową oraz rozgniecioną w
moździerzu kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 40 minut (niech
lekko bulgocze, od czasu do czasu zamieszaj).
Podawaj na zimno lub na
ciepło z natką pietruszki i plasterkiem cytryny.
Ps. Niestety po
ugotowaniu piękne cętki "uciekają" z fasolek ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz