lutego 19, 2016

Wegańskie pralinki kokosowe w glazurze kakaowej



Składniki:
(24-26 pralinek wielkości orzecha włoskiego)
  • 110 g. kaszy jaglanej
  • 65 g. błyskawicznych płatków ryżowych
  • 330 ml. wody kokosowej *
  • 120 g. wiórków kokosowych
  • 2 łyżki golden syrup'u
  • 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Glazura kakaowa
  • 130 ml. mleczka kokosowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki golden syrup'u
  • 1 łyżeczka żelatyny


W garnku zagotuj wodę kokosową i wrzuć do niej kaszę jaglaną. Zamieszaj i przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ognień na malutki. Gotuj kaszę przez 10 minut. 
Do kaszy wsyp płatki ryżowe. Wymieszaj i gotuj przez 3 minuty często mieszając. Zestaw garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odczekaj 15 minut.
Kaszą z płatkami zmiksuj blenderem na gładko.
Wiórki kokosowe zmiel (niezbyt dokładnie) w młynku do kawy. Przełóż do zblendowanej kaszy. Dodaj likier i golden syrup. Całość wymieszaj dokładnie (najlepiej ręką).
Z masy kokosowej formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na talerzu.

Mleko kokosowe wymieszaj z kakao. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj. Gdy zacznie wrzeć wsyp żelatynę i mieszaj energicznie, dodaj golden syrup i zestaw z ognia. Jeśli widzisz w polewie grudki kakao zmiksuj ją blenderem. Odstaw glazurę, aż będzie letnia.
Pralinki zanurzaj w glazurze, a następnie odkładaj na duży talerz lub tacę. Odstaw, najlepiej na całą noc.

* dostępna w marketach np. w puszce, jako naturalny napój izotoniczny.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza