Składniki:
(24-26 pralinek
wielkości orzecha włoskiego)
- 110 g. kaszy jaglanej
- 65 g. błyskawicznych płatków ryżowych
- 330 ml. wody kokosowej *
- 120 g. wiórków kokosowych
- 2 łyżki golden syrup'u
- 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
Glazura kakaowa
- 130 ml. mleczka kokosowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki golden syrup'u
- 1 łyżeczka żelatyny
W garnku zagotuj wodę
kokosową i wrzuć do niej kaszę jaglaną. Zamieszaj i przykryj garnek pokrywką,
zmniejsz ognień na malutki. Gotuj kaszę przez 10 minut.
Do kaszy wsyp płatki
ryżowe. Wymieszaj i gotuj przez 3 minuty często mieszając. Zestaw garnek z
ognia i przykryj pokrywką. Odczekaj 15 minut.
Kaszą z płatkami zmiksuj
blenderem na gładko.
Wiórki kokosowe zmiel
(niezbyt dokładnie) w młynku do kawy. Przełóż do zblendowanej kaszy. Dodaj
likier i golden syrup. Całość wymieszaj dokładnie (najlepiej ręką).
Z masy kokosowej formuj
w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na talerzu.
Mleko kokosowe wymieszaj
z kakao. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj. Gdy zacznie wrzeć wsyp żelatynę i
mieszaj energicznie, dodaj golden syrup i zestaw z ognia. Jeśli widzisz w
polewie grudki kakao zmiksuj ją blenderem. Odstaw glazurę, aż będzie letnia.
Pralinki zanurzaj w
glazurze, a następnie odkładaj na duży talerz lub tacę. Odstaw, najlepiej na
całą noc.
* dostępna w marketach
np. w puszce, jako naturalny napój izotoniczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz