marca 30, 2016

Focaccia z oliwkami i różowym pieprzem



Składniki:
(blaszka o wymiarach 21 cm. x 25 cm.)
  • 10 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml. lekko ciepłego mleka
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 280 g. mąki pszennej + 1 łyżka
  •  230 ml. lekko ciepłej wody
  •  2 łyżki oliwy z oliwek

Oraz
  • zielone oliwki
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, szałwii i tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól morska w kryształkach


Drożdże dokładnie wymieszaj w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut.

Mąkę wymieszaj z solą. Wlej do niej zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez około 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ciasto przełóż do natłuszczonej odrobiną oliwy blaszki i obsypując dłoń w mące rozprowadź po całej formie.

W ciasto powciskaj zielone oliwki (u mnie z pestkami, ale możesz użyć wypestkowanych). W moździerzu roznieć na proszek wszystkie suszone zioła a następnie wymieszaj je z 3 łyżkami oliwy. Miksturą polej ciasto i oliwki (możesz trochę zostawić i polewać nią już upieczoną focaccię). Wierzch posyp różowym pieprzem i odrobiną kryształków soli morskiej.

Odstaw blaszkę z ciastem na 20 minut.

Focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż wierzch i spód ładnie się zezłocą.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza