Składniki:
(blaszka o wymiarach 21
cm. x 25 cm.)
- 10 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml. lekko ciepłego mleka
- 1/4 łyżeczka soli
- 280 g. mąki pszennej + 1 łyżka
- 230 ml. lekko ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Oraz
- zielone oliwki
- 1 łyżka różowego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, szałwii i tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól morska w kryształkach
Drożdże dokładnie
wymieszaj w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut.
Mąkę wymieszaj z solą.
Wlej do niej zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką
przez około 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do
wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto przełóż do
natłuszczonej odrobiną oliwy blaszki i obsypując dłoń w mące rozprowadź po
całej formie.
W ciasto powciskaj
zielone oliwki (u mnie z pestkami, ale możesz użyć wypestkowanych). W
moździerzu roznieć na proszek wszystkie suszone zioła a następnie wymieszaj je
z 3 łyżkami oliwy. Miksturą polej ciasto i oliwki (możesz trochę zostawić i
polewać nią już upieczoną focaccię). Wierzch posyp różowym pieprzem i odrobiną
kryształków soli morskiej.
Odstaw blaszkę z ciastem
na 20 minut.
Focaccię piecz w
piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż wierzch i spód ładnie się
zezłocą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz