marca 25, 2016

Majonezowe babeczki w cytrynowym lukrze




 Składniki:
(15 szt. babeczek)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • 3 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina olejku migdałowego
  • 9 łyżek cytrynowego cukru pudru
  •  3-5 łyżek soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny


Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbij do misy miksera. Wsyp cukier drobny i miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa jajeczna zrobi się jasna i puszysta. 
Dodaj majonez i miksuj krótko, do połączenia z jajkami.
Obie mąki przesiej przez sitko i wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajeczno-majonezowej wsyp wymieszane mąki i wlej kilkanaście kropel olejku migdałowego. Miksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu, aż składniki się połączą.

Ciasto nakładaj do foremek na babeczki do 2/3 ich wysokości (jeśli używasz silikonowych foremek, nie musisz ich wcześniej natłuszczać). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut (są gotowe gdy ładnie wyrosną, zrumienią się i patyczek w nie wbity będzie suchy). Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut, a następnie wyjmij delikatnie babeczki z foremek. Odstaw do wystygnięcia.

Do wysokiego naczynia wsyp cukier puder, wlej 3 łyżki soku z cytryny i mieszaj mikserem przez 2-3 minuty. Gęstość lukru kontroluj poprzez dolewanie kolejnych porcji soku cytrynowego.

Z zimnych babeczek zetnij nożem wyrośnięty czubek tak, aby po odwróceniu nie przewracały się. Babeczki dekoruj lukrem i skórką otartą z cytryny. Odstaw do stężenia lukru.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz