Składniki:
(około
600 ml. zakwasu)
- 6 łyżek mąki żytniej (u mnie typ 1200)
- 600 ml. letniej wody
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
Duży
słoik dobrze umyj i wyparz. Do słoika wsyp mąkę, wlej wodę i dokładnie
wymieszaj, aby nie było grudek.
Ząbki
czosnku zmiażdż pięścią, dodaj do słoika wraz z liśćmi laurowymi, zielem
angielskim i pieprzem. Zamieszaj.
Słoik
przykryj lnianą ściereczką lub gazą wielokrotnie złożoną i przymocuj gumką.
Odstaw
w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) lub na blacie kuchennym na 3 do 6 dni.
Raz dziennie zamieszaj dokładnie zakwas drewnianą łyżką.
Im
dłużej zakwas stoi tym bardziej intensywniejszy i kwaśniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz