marca 12, 2016

Zakwas na żurek



Składniki:
(około 600 ml. zakwasu)
  • 6 łyżek mąki żytniej (u mnie typ 1200)
  • 600 ml. letniej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu


Duży słoik dobrze umyj i wyparz. Do słoika wsyp mąkę, wlej wodę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Ząbki czosnku zmiażdż pięścią, dodaj do słoika wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zamieszaj.
Słoik przykryj lnianą ściereczką lub gazą wielokrotnie złożoną i przymocuj gumką.
Odstaw w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) lub na blacie kuchennym na 3 do 6 dni. Raz dziennie zamieszaj dokładnie zakwas drewnianą łyżką.
Im dłużej zakwas stoi tym bardziej intensywniejszy i kwaśniejszy.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza