kwietnia 19, 2016

Esencja waniliowa



Składniki:
  • 200 ml. wódki
  • 2-3 laski wanilii


Wódkę wlej do butelki lub słoiczka. Laski wanilii przekrój na pół, a następnie każdą połówkę rozetnij wzdłuż i rozchyl, aby pestki były widoczne. Wrzuć je do wódki, pojemnik szczelnie zamknij.

Przechowuj w zaciemnionym miejscu (szafka kuchenna). Im esencja dłużej stoi, tym jest intensywniejsza i ciemniejsza. Zdjęcia z jaśniejszą esencją wykonałam po 5 dniach, z ciemniejszą po 5 tygodniach (wtedy można już z niej skorzystać). Esencja nie ma daty ważności, można ją przechowywać latami. W miarę zużywania dolewaj wódki, możesz też dodać świeżą laskę wanilii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz