kwietnia 22, 2016

Rolada drożdżowa kakaowo-migdałowa

 


Składniki:
(keksówka o wym. dna 32 cm. x 8,5 cm.)
Ciasto drożdżowe
  • 500 g. mąki pszennej
  • 110 g. cukru + 1 łyżeczka
  • 1 szkl. mleka
  • 80 g. margaryny (najlepiej Palmy "z murzynkiem")
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie
  • 2,5 łyżki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego
  • niepełna łyżka olejku migdałowego

Oraz
  • mąka do podsypywania podczas rozwałkowywania ciasta
  • margaryna do posmarowania blaszki
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mleka


Mąkę przesiej do miski i na środku zrób dołek aż do samego dna. Wkrusz tam drożdże i posyp łyżeczką cukru. Mleko podgrzej w garnku, aby było letnie i wlej około 1/4 szkl. do dołka z drożdżami. Drewnianą łyżką mieszaj mleko z drożdżami zagarniając trochę mąki do środka, aby powstała niezbyt gęsta papka. Odstaw miskę na 10-15 minut.
Resztę mleka podgrzej w tym czasie jeszcze trochę, by było lekko ciepłe. Zestaw ze źródła ciepła, dodaj do niego posiekaną na kawałki margarynę (powinna być wcześniej wyjęta z lodówki) i cukier. Mieszaj, aż margaryna i cukier się rozpuszczą. Gdy wszystko będzie letnie wbij do mleka jajka i roztrzep je widelcem.
Do miski z zaczynem drożdżowym dodaj szczyptę soli, wlej letnie mleko z jajkami, margaryną i cukrem. Mieszaj wszystko łyżką drewnianą. Gdy składniki się już dobrze połączą, wyrabiaj ciasto za pomocą tej samej łyżki starając się "wpompować" w ciasto jak najwięcej powietrza (około 10 minut).
Wyjmij łyżkę z ciasta, miskę przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Keksówkę wysmaruj dokładnie margaryną. Ciasto wyłóż na stolnicę obficie posypaną mąką. Rozwałkuj ciasto delikatnie na prostokąt tak, aby krótszy bok prostokąta był długości keksówki. 
Za pomocą pędzelka kuchennego rozsmaruj na cieście mleko (tak, by pozostawić ok. 2 cm. suchego ciasta od każdego brzegu). Na mleko przesiej równomiernie przez siteczko kakao. Na kakao rozsyp cukier trzcinowy. Cały wierzch skrop olejkiem migdałowym.
Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od krótszego boku prostokąta. Przełóż do formy, chowając zwiniętą końcówkę ciasta na dno formy.

Piekarnik rozgrzej do 160-170°C. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Wierzch rolady posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Piecz przez 30-35 minut (jeśli wierzch zacznie się zbyt intensywnie rumienić, przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej).
Roladę wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza