Składniki:
(beza o średnicy 21-22
cm.)
- 4 białka
 - szczypta soli
 - 180 g. cukru drobnego do wypieków
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka octu jabłkowego (lub białego winnego)
 
Krem czereśniowy
- 200 g. czereśni
 - 2 łyżki cukru brązowego
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 200 g. śmietanki 36%
 - 4 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym
 - 2 łyżki zimnej wody
 - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
Oraz
- czereśnie na wierzch i do dekoracji
 
Piekarnik nagrzej do
temp. 120°C.
Do białek dodaj szczyptę
soli i ubij na prawie sztywną pianę (najlepiej trzepaczką
sprężynową, spiralną).
Do tak ubitej piany
dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj po dodaniu każdej łyżki. Po wsypaniu całego
cukru (ubijanie powinno zająć Ci jakieś 5 minut) piana na bezę powinna być
gęsta, błyszcząca i sztywna.
Na koniec dodaj ocet i
mąkę ziemniaczaną i ubij chwilę, aż składniki się połączą.
Na blaszkę wyłóż papier
do pieczenia. Narysuj na nim okrąg o średnicy 21 cm. W środek narysowanego
okręgu wyłóż ubitą bezę, wyrównaj brzegi i wierzch bezy łyżką (wierzch możesz
zrobić lekko wklęsły, później rozsmarujesz tam krem).
Bezę wstaw do nagrzanego
piekarnika, piecz w temp. 120°C przez 10 minut. Następnie zmniejsz temp. do
90°C i piecz (susz) bezę przez 2 godziny. Upieczoną bezę odstaw do całkowitego
wystygnięcia.
Czereśnie na krem
wypestkuj i wymieszaj w rondelku z cukrem brązowym i waniliowym. Postaw na mały
ogień i smaż (gotuj) czereśnie, aż się mocno rozgotują i puszczą dużo soku
(około 10 minut, mieszaj w trakcie dość często).
W zimnej wodzie rozpuść
mąkę ziemniaczaną i wlej ją do gotujących się czereśni. Mieszaj intensywnie, aż
powstanie gęsty kisiel, który lekko się zagotuje. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj
kisiel blenderem. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę
miksuj mikserem przez około 3 minuty żeby była sztywna i puszysta. Dodawaj do
niej po łyżce serka homogenizowanego i zimnego kisielu czereśniowego i za
każdym razem miksuj na małych obrotach miksera tylko do połączenia się
składników.
Na wystudzoną bezę wyłóż
krem czereśniowy łyżką lub dekoracyjnie szprycą do ozdabiania tortów i ciast.
Na kremie poukładaj owoce czereśni.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz