czerwca 24, 2016

Pavlova z czereśniami



Składniki:
(beza o średnicy 21-22 cm.)
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 180 g. cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub białego winnego)

Krem czereśniowy
  •  200 g. czereśni
  •  2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g. śmietanki 36%
  • 4 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Oraz
  •  czereśnie na wierzch i do dekoracji


Piekarnik nagrzej do temp. 120°C.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na prawie sztywną pianę (najlepiej trzepaczką sprężynową, spiralną).
Do tak ubitej piany dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj po dodaniu każdej łyżki. Po wsypaniu całego cukru (ubijanie powinno zająć Ci jakieś 5 minut) piana na bezę powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna.
Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i ubij chwilę, aż składniki się połączą.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Narysuj na nim okrąg o średnicy 21 cm. W środek narysowanego okręgu wyłóż ubitą bezę, wyrównaj brzegi i wierzch bezy łyżką (wierzch możesz zrobić lekko wklęsły, później rozsmarujesz tam krem).
Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 120°C przez 10 minut. Następnie zmniejsz temp. do 90°C i piecz (susz) bezę przez 2 godziny. Upieczoną bezę odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Czereśnie na krem wypestkuj i wymieszaj w rondelku z cukrem brązowym i waniliowym. Postaw na mały ogień i smaż (gotuj) czereśnie, aż się mocno rozgotują i puszczą dużo soku (około 10 minut, mieszaj w trakcie dość często).
W zimnej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną i wlej ją do gotujących się czereśni. Mieszaj intensywnie, aż powstanie gęsty kisiel, który lekko się zagotuje. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj kisiel blenderem. Odstaw do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę miksuj mikserem przez około 3 minuty żeby była sztywna i puszysta. Dodawaj do niej po łyżce serka homogenizowanego i zimnego kisielu czereśniowego i za każdym razem miksuj na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.

Na wystudzoną bezę wyłóż krem czereśniowy łyżką lub dekoracyjnie szprycą do ozdabiania tortów i ciast. Na kremie poukładaj owoce czereśni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz