Składniki:
(4 porcje)
- 2,5 szkl. świeżego wyłuskanego zielonego groszku
- 1 szkl. obranych ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę
- 1 nieduża pietruszka
- spora garść listków świeżego majeranku
- 1/2 szkl śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 2 szkl. wody
Ziemniaki i obraną,
pokrojoną drobno pietruszkę wrzuć do garnka. Zalej 2 szkl. wody i dodaj sól.
Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Do ugotowanych
ziemniaków wsyp świeży groszek i od momentu ponownego zagotowania gotuj przez 7
minut.
Do zupy dodaj listki
majeranku (koniecznie świeżego) oraz masło i gotuj jeszcze przez minutę.
Garnek zdejmij z ognia,
wlej do zupy śmietankę, zamieszaj.
Zupę zmiksuj dokładnie
blenderem na gładki krem. Podawaj ze świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz