czerwca 22, 2016

Krem z groszku z majerankiem



Składniki:
(4 porcje)
  • 2,5 szkl. świeżego wyłuskanego zielonego groszku
  • 1 szkl. obranych ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę
  • 1 nieduża pietruszka
  • spora garść listków świeżego majeranku
  • 1/2 szkl śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2 szkl. wody


Ziemniaki i obraną, pokrojoną drobno pietruszkę wrzuć do garnka. Zalej 2 szkl. wody i dodaj sól. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Do ugotowanych ziemniaków wsyp świeży groszek i od momentu ponownego zagotowania gotuj przez 7 minut.

Do zupy dodaj listki majeranku (koniecznie świeżego) oraz masło i gotuj jeszcze przez minutę.

Garnek zdejmij z ognia, wlej do zupy śmietankę, zamieszaj. 

Zupę zmiksuj dokładnie blenderem na gładki krem. Podawaj ze świeżo mielonym kolorowym pieprzem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz