czerwca 29, 2016

Wegetariańskie ziołowe kartacze z mozzarellą



Składniki:
(23- 24 szt. kluski, 5-6 porcji)
  • 600 g. ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1,2 kg. ziemniaków surowych (waga po obraniu)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • po 1 czubatej łyżce drobniutko posiekanej natki pietruszki, koperku, tymianku, cząbru i oregano (lub innych ulubionych ziół)
  • 23-24 kulki mozzarelli mini
  • sól i pieprz

Oraz
  • 2- 3 łyżki masła
  • 1-2 cebule
  • mąka pszenna do formowania klusek


Ugotowane ziemniaki obierz z łupinek i przepuść przez praskę.

Surowe obrane ziemniaki zetrzyj na tarce bardzo drobno, tak jak na placki ziemniaczane. Duże sitko lub durszlak postaw na garnku. Na sitku rozłóż wielokrotnie złożoną gazę lub inny przepuszczający biały materiał (ja używam ściereczki kuchennej, takiej do wycierania naczyń). Na tak przygotowany materiał przełóż świeżo starte ziemniaki i mocno je odciśnij z soku. Odsączone ziemniaki przełóż do miski z ugotowanymi ziemniakami. Wodę z ziemniaków odstaw na 10-15 minut (nie poruszaj garnkiem), a następnie wylej cały płyn. Na dnie garnka pojawi się mokra mąka ziemniaczana. Dodaj ją do ziemniaków w misce. 

Do masy na kartacze dodaj także startą (tak jak surowe ziemniaki) cebulę, jajko, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Bierz dłońmi po trochę ciasta ziemniaczanego i po uformowaniu placka połóż na nim jedną kulkę mozzarelli. Zlep placek w kulę i utwórz kluskę wielkości jajka. Podczas formowania kartaczy obtaczaj ręce i kluskę w mące pszennej, co ułatwi pracę z lepkim ciastem.

Kartacze wrzucaj na osolony wrzątek, mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Od wypłynięcia kartaczy na powierzchnię i ponownego zagotowania się wody gotuj około 15 minut.

Kartacze podawaj gorące, polewaj podsmażoną na maśle cebulką.






1 komentarz: