Składniki:
(23- 24 szt. kluski, 5-6
porcji)
- 600 g. ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1,2 kg. ziemniaków surowych (waga po obraniu)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duża cebula
- 1 duże jajko
- po 1 czubatej łyżce drobniutko posiekanej natki pietruszki, koperku, tymianku, cząbru i oregano (lub innych ulubionych ziół)
- 23-24 kulki mozzarelli mini
- sól i pieprz
Oraz
- 2- 3 łyżki masła
- 1-2 cebule
- mąka pszenna do formowania klusek
Ugotowane ziemniaki
obierz z łupinek i przepuść przez praskę.
Surowe obrane ziemniaki
zetrzyj na tarce bardzo drobno, tak jak na placki ziemniaczane. Duże sitko lub
durszlak postaw na garnku. Na sitku rozłóż wielokrotnie złożoną gazę lub inny
przepuszczający biały materiał (ja używam ściereczki kuchennej, takiej do
wycierania naczyń). Na tak przygotowany materiał przełóż świeżo starte
ziemniaki i mocno je odciśnij z soku. Odsączone ziemniaki przełóż do miski z
ugotowanymi ziemniakami. Wodę z ziemniaków odstaw na 10-15 minut (nie poruszaj
garnkiem), a następnie wylej cały płyn. Na dnie garnka pojawi się mokra mąka
ziemniaczana. Dodaj ją do ziemniaków w misce.
Do masy na kartacze
dodaj także startą (tak jak surowe ziemniaki) cebulę, jajko, 3 łyżki mąki
ziemniaczanej oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie
wymieszaj.
Bierz dłońmi po trochę
ciasta ziemniaczanego i po uformowaniu placka połóż na nim jedną kulkę
mozzarelli. Zlep placek w kulę i utwórz kluskę wielkości jajka. Podczas
formowania kartaczy obtaczaj ręce i kluskę w mące pszennej, co ułatwi pracę z
lepkim ciastem.
Kartacze wrzucaj na
osolony wrzątek, mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Od wypłynięcia
kartaczy na powierzchnię i ponownego zagotowania się wody gotuj około 15 minut.
Kartacze podawaj gorące,
polewaj podsmażoną na maśle cebulką.
piekne:]
OdpowiedzUsuń