lipca 01, 2016

Grzanko-tosty z kurczakiem i krewetkami



Składniki:
(4 porcje)
  • 8 szt. dużych krewetek (u mnie mrożone, obgotowane)
  • 2 garście startego parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego)
  • 4 plastry sera z niebieską pleśnią
  • 4 większe lub 8 mniejszych grubych plastrów wędzonego filetu z kurczaka
  • 4 lub 8 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina soli i pieprzu

Dip musztardowy
  • 2,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Składniki na dip wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki.

Krewetki rozmróź, obierz z pancerzyków i pozbaw żyłek (jelit) biegnących wzdłuż grzbietów (jeśli używasz całych nieobranych krewetek). Opłukane pod bieżącą zimną wodą i osuszone, skrop sokiem z cytryny i oprósz lekko solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na pół godziny.

Kromki pieczywa tostowego podpiecz na grillu elektrycznym lub patelni grillowej do uzyskania złotych prążków. Tak samo postąp z plastrami wędzonego kurczaka.

Na 4 kromki rozkładaj kolejno: trochę drobno startego parmezanu, plaster sera z niebieską pleśnią, plastry kurczaka, ponownie parmezan i na wierzch po dwie krewetki. Kromki-grzanki ułóż na blasze i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 8-10 minut.

Na wierzch każdej tosto-kanapki możesz położyć drugą kromkę tostową. Podawaj gorące z zimnym dipem z musztardy. 







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza