Składniki:
(4 porcje)
- 8 szt. dużych krewetek (u mnie mrożone, obgotowane)
- 2 garście startego parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego)
- 4 plastry sera z niebieską pleśnią
- 4 większe lub 8 mniejszych grubych plastrów wędzonego filetu z kurczaka
- 4 lub 8 kromek pszennego pieczywa tostowego
- odrobina soku z cytryny
- odrobina soli i pieprzu
Dip musztardowy
- 2,5 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na dip
wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki.
Krewetki rozmróź, obierz
z pancerzyków i pozbaw żyłek (jelit) biegnących wzdłuż grzbietów (jeśli używasz
całych nieobranych krewetek). Opłukane pod bieżącą zimną wodą i osuszone, skrop
sokiem z cytryny i oprósz lekko solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na pół
godziny.
Kromki pieczywa
tostowego podpiecz na grillu elektrycznym lub patelni grillowej do uzyskania
złotych prążków. Tak samo postąp z plastrami wędzonego kurczaka.
Na 4 kromki rozkładaj
kolejno: trochę drobno startego parmezanu, plaster sera z niebieską pleśnią,
plastry kurczaka, ponownie parmezan i na wierzch po dwie krewetki.
Kromki-grzanki ułóż na blasze i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220-230°C
przez 8-10 minut.
Na wierzch każdej
tosto-kanapki możesz położyć drugą kromkę tostową. Podawaj gorące z zimnym
dipem z musztardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz