Składniki:
(4 porcje)
- 100 g. makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą (lub zwykłego ryżowego)
- odrobina masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. drobno startego sera Bursztyn
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 jajka
- sól i grubo mielony pieprz
- świeży tymianek
Makaron przygotuj według
instrukcji na opakowaniu. Ja zalałam go osolonym wrzątkiem i przykryłam
pokrywką na 6 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
Kokilki do zapiekania (u
mnie o średnicy 9 cm.) wysmaruj odrobiną masła. Do każdej nałóż trochę makaronu
i zrób w nim głęboki dołek, przyciskając go do ścianek kokilki. Makaron posyp
ziołami prowansalskimi i startym serem.
Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 200°C na 5 minut. Wysuń kokilki i wbij po jednym jajku, oprósz
solą, pieprzem i posyp pozostałym serem. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
Podawaj gorące, posypane
listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz