Składniki:
(15 szt.)
Ciasto
- 300 g. mąki pszennej
- 20 g. świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 1/3 szkl. cukru drobnego + 1 łyżeczka
- 2 małe jajka
- 50 g. masła
- szczypta soli
Nadzienie cynamonowe
- 60 g. masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz
- 1 małe jajko
- cukier trzcinowy gruby
Mąkę przesiej do miski.
W środku mąki zrób dołek aż do dna miski, wkrusz tam drożdże i posyp je
łyżeczką cukru.
Mleko podgrzej, aby było
letnie. Wlej połowę na drożdże i mieszaj grzbietem drewnianej łyżki,
zagarniając jednocześnie mąkę do dołka, aż utworzy się lekko gęsta papka. Taki
zaczyn odstaw na 15 minut.
Do miseczki wbij jajka i
rozbełtaj je z cukrem aż ten się trochę rozpuści. Masło rozpuść i ostudź.
Do miski z mąką i
zaczynem dodaj sól i wszystko wymieszaj. Wlej pozostałe mleko i jajka z cukrem.
Wymieszaj łyżką i wyrabiaj przez chwilę. Wlej rozpuszczone zimne masło i
wyrabiaj przez 5-10 minut.
Miskę z ciastem przykryj
ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godz.
Masło na nadzienie
rozpuść i zdejmij z ognia. Dodaj cynamon, cukier waniliowy i trzcinowy.
Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia (masa zgęstnieje).
Zagłębienia formy do
pieczenia babeczek czy muffinek wysmaruj masłem.
Ciasto wyłóż na stolnicę
obficie posypaną mąką (nie żałuj mąki podczas rozwałkowywania, ciasto jest
mięciutkie i klejące). Rozwałkuj duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. i
rozsmaruj na całej powierzchni gęstą masę z cynamonem. Zwiń ciasto zaczynając
od dłuższego boku i pokrój w poprzek na paski o grubości 2-2,5 cm. Przekładaj
porcje ciasta z cynamonem od razu do natłuszczonej formy (kładź cynamonki na
dnie zagłębień).
Odstaw formę z
bułeczkami do podrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym
jajkiem i posyp odrobiną grubego cukru trzcinowego.
Wstaw do piekarnika
uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz, aż się ładnie zrumienią (około 15
minut). Wyjmij z formy i ostudź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz