stycznia 12, 2017

Makaron zapiekany z jajkiem



Składniki:
(4 porcje)
  • 100 g. makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą (lub zwykłego ryżowego)
  • odrobina masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. drobno startego sera Bursztyn
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • sól i grubo mielony pieprz
  • świeży tymianek

Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja zalałam go osolonym wrzątkiem i przykryłam pokrywką na 6 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.

Kokilki do zapiekania (u mnie o średnicy 9 cm.) wysmaruj odrobiną masła. Do każdej nałóż trochę makaronu i zrób w nim głęboki dołek, przyciskając go do ścianek kokilki. Makaron posyp ziołami prowansalskimi i startym serem. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 5 minut. Wysuń kokilki i wbij po jednym jajku, oprósz solą, pieprzem i posyp pozostałym serem. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Podawaj gorące, posypane listkami tymianku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz