Składniki:
(4 porcje)
- 1 ośmiornica o wadze 1 kg. (najlepiej mrożona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- po 1 płaskiej łyżeczce nasion kminu rzymskiego i kolendry
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala (u mnie mieszanka mielonego kminku, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, kopru włoskiego, kozieradki i czarnuszki)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 15 g. korzenia imbiru (obranego i pokrojonego w plastry)
- pół czerwonej papryki
- 400 g. krojonych pomidorów z puszki
- 1 lub pół papryczki chili
- sól do smaku
Zamrożoną ośmiornicę włóż do lodówki i
rozmrażaj przez 12 godzin. Następnie oczyść ją, odcinając część pomiędzy głową
a mackami, usuń tzw. "zęba" ośmiornicy oraz błonkę znajdującą się
wewnątrz głowy (oraz wnętrzności jeśli kupisz ośmiornicę niepatroszoną).
Ośmiornicę dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą.
Do garnka wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć 3
ząbki czosnku zmiażdżone jednym uderzeniem dłoni. Włóż ośmiornicę (również
głowę), przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 50-60 minut (ośmiornica
puści dużo płynu).
Uduszoną ośmiornicę wyjmij z garnka i
pokrój w mniejsze kawałki. Wywar postaw na dużym ogniu i zredukuj (wygotuj) do
1/4 objętości.
Nasiona kminu rzymskiego i kolendry utłucz
w moździerzu.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj
posiekaną drobno cebulę i szklij przez minutę. Do cebuli dodaj imbir,
przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), kolendrę i kmin, kurkumę, słodką
paprykę i garam masalę. Mieszaj i smaż około 2 minut.
Teraz dorzuć paprykę pokrojoną w paski,
dodaj pomidory wraz z zalewą, przekrojoną wzdłuż papryczkę chili (pozbawioną
pesteczek), wlej zredukowany wywar z ośmiornicy. Doprowadź do zagotowania,
dodaj kawałki ośmiornicy, przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez 15
minut.
Dopraw solą do smaku. Podawaj gorące z
ryżem i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz