Składniki:
(bochen o wadze 1,050
kg.)
Zaczyn poolish
- 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750
- 1 szkl. letniej wody
- 1/3 łyżeczki suchych drożdży
Ciasto na chleb
- cały zaczyn poolish
- 400 g. maki pszennej chlebowej 750
- 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. letniej wody
- 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek
- 3 łyżki drobniutko posiekanych zielonych oliwek
- 1/3 szkl. łuskanych prażonych pistacji
Oraz
- około 4 łyżek dodatkowej mąki do podsypywania podczas wyrabiania
- 1-2 łyżki otrębów owsianych
Składniki na zaczyn
poolish wymieszaj dokładnie aby nie było grudek np. w litrowym słoiku. Przykryj
ściereczką lub trzykrotnie złożoną gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz.
(najlepiej przygotuj zaczyn wieczorem). Zaczyn najpierw znacznie urośnie a
później opadnie.
Po 12 godz. w dużej
misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę owsianą (płatki owsiane po prostu
zmiel w młynku), sól oraz suche drożdże. Dodaj zaczyn i wlej wodę, wymieszaj.
Dodaj posiekane oliwki oraz posiekane nożem pistacje, wymieszaj krótko i
przełóż całość na stolnicę.
Wyrabiaj ciasto
ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do
wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak
ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż na niej ciasto). Przykryj ściereczką
i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłóż
na stolnicę, krótko wyrób i uformuj walec. Włóż do keksówki (30 cm. /10 cm.)
posmarowanej olejem, przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 220°C (wstaw do niego metalowy garnuszek z wodą, dzięki
wytwarzającej się podczas gotowania parze chleb będzie miał chrupiącą skórkę).
Podrośnięte ciasto
spryskaj wodą i posyp cienką warstewką mąki, ponownie spryskaj wodą i posyp
otrębami. Przed włożeniem do pieca natnij chleb ukośnie w kilku miejscach
(jeśli zapomnisz, możliwe że chleb pęknie z boku - tak jak mi - nie zmienia to
jednak smaku chleba :)
Włóż formę z ciastem do
piekarnika i piecz 15 minut, następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze
30 minut. Chleb jest gotowy, gdy jest ładnie zrumieniony i postukany od spodu
wydaje głuchy odgłos.
Wyłóż chleb z formy i
studź na kratce. Krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj swoją stronę Za darmo !!!
OdpowiedzUsuńhttp://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron