Składniki:
(4 porcje)
- 8 podłużnych ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, suszonego tymianku, bazylii i oregano
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- po 1/4 łyżeczki suszonej słodkiej papryki i soli morskiej
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- kilkanaście małych plasterków sera rokpol
Sos z kiszonym ogórkiem:
- 4 średnie kiszone ogórki
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz
Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz. Natnij w poprzek każdego ziemniaka robiąc odstępy około 2-3 milimetrowe, ale nie tnij do deski, tylko na głębokość 3/4 ziemniaka. Wypłucz jeszcze raz ziemniaki w zimnej wodzie i zaczekaj aż odciekną.
W garnuszku roztop masło. Do ciepłego dodaj przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i zioła, wymieszaj. Obtaczaj każdego ziemniaka, trochę mikstury wlej też pomiędzy warstwy. Ułóż ziemniaki rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w piekarniku w temp. około 200°C przez godzinę (w połowie czasu posmaruj pozostałą miksturą - bo mam nadzieję, że trochę Ci zostało). Wyjmij i w co drugą warstwę włóż plasterek rokpola. Piecz jeszcze przez 5 minut.
Sos: Na maśle zrumień posiekaną cebulę. Dodaj musztardę, drobno posiekane w kosteczkę ogórki i miód. Smaż około 5 minut i mieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz