grudnia 15, 2015

Ziemniaki pieczone z rokpolem




Składniki:
(4 porcje)
  • 8 podłużnych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, suszonego tymianku, bazylii i oregano
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • po 1/4 łyżeczki suszonej słodkiej papryki i soli morskiej
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • kilkanaście małych plasterków sera rokpol
Sos z kiszonym ogórkiem:
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz. Natnij w poprzek każdego ziemniaka robiąc odstępy około 2-3 milimetrowe, ale nie tnij do deski, tylko na głębokość 3/4 ziemniaka. Wypłucz jeszcze raz ziemniaki w zimnej wodzie i zaczekaj aż odciekną. 
W garnuszku roztop masło. Do ciepłego dodaj przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i zioła, wymieszaj. Obtaczaj każdego ziemniaka, trochę mikstury wlej też pomiędzy warstwy. Ułóż ziemniaki rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym. 
Piecz w piekarniku w temp. około 200°C przez godzinę (w połowie  czasu posmaruj pozostałą miksturą - bo mam nadzieję, że trochę Ci zostało). Wyjmij i w co drugą warstwę włóż plasterek rokpola. Piecz jeszcze przez 5 minut.

Sos: Na maśle zrumień posiekaną cebulę. Dodaj musztardę, drobno posiekane w kosteczkę ogórki i miód. Smaż około 5 minut i mieszaj.
Wlej śmietanę, dodaj pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz