Składniki:
(blaszka o wym. 28 x 22
cm.)
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 110 g. masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki bułki tartej
- 500 g. truskawek
- 3/4 szkl. poziomek
Kruszonka
- 40 g. masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki cukru kryształu
Oraz
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Składniki na kruszonkę
wymieszaj w misce i "wygnieć" ręką, aż powstaną rozpadające się
grudki.
Truskawki umyj i osusz.
Małe pozostaw w całości, większe przekrój na pół.
Sypkie składniki na
ciasto: mąkę, cukier puder, waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj na
stolnicy. Dodaj posiekane na kawałki masło, całe jajko i żółtka. Siekaj nożem,
aż składniki trochę się połączą. Dodaj śmietanę i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj na
placek o wymiarach dna blaszki (22 cm/28 cm.) i wyłóż do natłuszczonej blaszki.
Zrób w cieście kilkanaście nakłuć widelcem i posyp bułką tartą. Na bułce rozłóż
truskawki. Między truskawki (oraz częściowo na truskawki) rozsyp kruszonkę. Na
wierzchu rozłóż po całym cieście poziomki.
Piecz w 180°C przez
około 40 minut, do zrumienienia wierzchu i spodu. Po ostudzeniu posyp cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz