czerwca 19, 2017

Placek truskawkowo-poziomkowy



Składniki:
(blaszka o wym. 28 x 22 cm.)
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 110 g. masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 g. truskawek
  • 3/4 szkl. poziomek

Kruszonka
  • 40 g. masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki cukru kryształu

Oraz
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Składniki na kruszonkę wymieszaj w misce i "wygnieć" ręką, aż powstaną rozpadające się grudki.

Truskawki umyj i osusz. Małe pozostaw w całości, większe przekrój na pół.

Sypkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj na stolnicy. Dodaj posiekane na kawałki masło, całe jajko i żółtka. Siekaj nożem, aż składniki trochę się połączą. Dodaj śmietanę i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach dna blaszki (22 cm/28 cm.) i wyłóż do natłuszczonej blaszki. Zrób w cieście kilkanaście nakłuć widelcem i posyp bułką tartą. Na bułce rozłóż truskawki. Między truskawki (oraz częściowo na truskawki) rozsyp kruszonkę. Na wierzchu rozłóż po całym cieście poziomki.

Piecz w 180°C przez około 40 minut, do zrumienienia wierzchu i spodu. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz