czerwca 13, 2017

Placuszki serowo-bzowe



Składniki:
(około 30 szt.)
  • 2,5 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 szkl. mleka (w temperaturze pokojowej!)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g. twarogu półtłustego
  • 9 baldachimów kwiatów czarnego bzu

Oraz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Baldachimy z kwiatów bzu zerwij najlepiej przed południem (z drzew nie zanieczyszczonych spalinami samochodowymi) i  rozłóż na gazecie na około 2 godz., aby uciekły z nich wszelkie możliwe robaczki.
3 baldachimy odłóż, z reszty oberwij delikatnie (aby nie strzepać pyłku kwiatowego) kwiatuszki od łodyżek.

Do wysokiego garnka wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i około 1/4 szkl. mleka. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 10 minut.
Wlej resztę mleka, dodaj sól, mąkę, jajko, cukier, cukier waniliowy i zmiksuj mikserem. Wsyp oberwane kwiatki i dodaj zmielony blenderem na gładko twaróg. Ponownie zmiksuj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Z trzech pozostawionych baldachimów oberwij kwiatki. Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy będzie rozgrzany weź w palce troszkę kwiatków i połóż w jednym miejscu na patelni. Od razu bierz sporą łyżkę ciasta i kładź na kwiatki na patelni. Znowu weź kwiatki i na olej, na nie porcja ciasta itd. Jednorazowo najlepiej smaż po 4 placuszki. Podważaj placuszki i sprawdzaj czy są zrumienione, po czym odwracaj na drugą stronę do zezłocenia. Smaż na nie za mocnym ogniu, jeśli placuszki będą się zbyt szybko rumienić, w środku ciasto może być jeszcze surowe. Usmażone zdejmuj z patelni i kładź na papierowych ręcznikach dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj na ciepło, np. posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz